La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba se celebra cada any a Tossa durant tot el mes de setembre. Els restaurants de la vila que hi participen són membres del col•lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.
L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’alls. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari, però molt bo.
A l'actualitat, els peixos que més s'utilitzen per preparar el cim i tomba són el rap, el rom o turbot, el bacallà i la rajada o bastina.
Els restaurants de l’Associació de Cuina Tradicional Tossenca ofereixen durant tot el mes de setembre un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat i unes postres.
Restaurants que participen:
Bahia, Can Carlus, Can Pini, Castell Vell, El Petit, L’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor, Victòria.
Consulta aquí els
Menús de la campanya