25 anys de gastronomia mataronina
L’any 1998 es va celebrar la primera edició del Plat de Mataró, la “Sèpia amb pèsols i patates” o els
“Pèsols amb sèpia i patates”, tan se val. Aquest any 2023 es celebra doncs la
26ena edició d’aquestes jornades gastronòmiques, per tant un quart de segle d’existència del certamen mataroní.
Va ser a finals del 1997 que la Regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Mataró, va demanar al Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme de definir un plat tradicional, típic de Mataró que posicionés a la ciutat i que fos abanderat de la cuina mataronina. La Junta directiva de l’entitat va aprovar aquest plat de proximitat, producte de la terra i de temporada de primavera com a representatiu de la ciutat. El 1998 es va iniciar doncs aquesta aventura gastronòmica, que amb els anys quedaria emmarcada dins de les Jornades del Pèsol del Maresme junt amb el Pèsol de Llavaneres i la Pesolada de Caldes d’Estrac.
Es va manllevar el Pèsol del Maresme, de la floreta o del garrofal, també d’acord amb els pagesos de la comarca per tal de promocionar aquest producte de la nostra terra. També les patates de Mataró, les antigament “Mataró potatoes” com eren conegudes internacionalment i que s’afegien a aquest plat tradicional de la cuina catalana, i la sèpia del nostre mar Mediterrani. Un combinat perfecte de productes de proximitat, de la terra i del mar.
Al llarg dels anys el certamen ha anat variant de format i ha posicionat la cuina mataronina a nivell comarcal, nacional i estatal. Enguany participen
12 establiments de la ciutat de Mataró,
10 del centre i
2 dels afores de la ciutat: Caminetto, El Mundial, Europa, l’Harmonia, Iluro, La Betana, Nou Daxana, Nuus, Som terra, Cafè Nou i Can Bruguera i Auto d’Ara als afores. Les jornades gastronòmiques es celebren aquest any entre el divendres 24 de març i el diumenge 23 d’abril, per tant sis setmanes per degustar cuina mataronina.
Consulta els restaurants participants
AQUÍ