El ViArt és una fira de caràcter anual que va néixer a Sant Llorenç d’Hortons ara fa 13 anys amb la voluntat de fusionar els vins i els caves ecològics, biodinàmics o naturals dels cellers de proximitat amb l’art, i les seves diferents expressions: pintura, música, dansa, gastronomia, ceràmica, etc.
Els cellers participants en aquest esdeveniment tenen com a denominador comú una agricultura que mostra respecte pel medi ambient i una mínima intervenció durant el cicle de la vinya i l’elaboració del vi. Des de la terra, a les vinyes, fins el producte final, el vi. Així, els cellers que són presents al ViArt treballen amb una agricultura basada en la biodiversitat i l’astronomia i tenen un estil de vida que entén que la terra és un organisme viu i receptiu.
El motiu pel qual els cellers i els artesans participants al ViArt comparteixen aquest ADN és pel Terrazel, un espectacle que caracteritza i simbolitza la manera de ser i pensar de Sant Llorenç d’Hortons: una metàfora de la lluita entre les forces de la natura i la destrucció que provoca l’home envers ella. El Terrazel es representa cada 10 d’agost al municipi i està declarat patrimoni cultural. Els gegants i la imatgeria el Terrazel també participen al Viart aportant el seu granet de sorra al missatge de respecte vers el mediambient.
Tot i que la fira només s’emmarca en 1 jornada, la programació d’ activitats és àmplia: tallers creatius per infants, sessió de tast dels vins i caves, sessió de maridatge amb gastronomia del municipi i els vins de la fira, un concurs de pintura ràpida, un espai d’intercanvi de plaques de cava, diferents sessions de teatre i espectacles com concerts, música al carrer o actuacions castelleres i de gegants.
La programació cultural esmentada és majoritàriament gratuïta i conviu amb les parades dels cellers i dels artesans que són de Km0. El ViArt aposta pels productes de proximitat doncs, els beneficis d’adquirir aquests aliments i/o mercaderies, repercuteixen directament en aspectes socials i mediambientals del territori.
Consulta la programació, artesans, cellers, etc.
AQUÍ