ACTUALITAT

Sílvia Sentís i Alba Garcia, guanyadores del 24è Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges

Sitges recupera el concurs de Mestres Xatonaires de Sitges a les instal·lacions del Centre d'Interpretació de la Malvasia

| 16/02/2020 a les 20:51h
Especial: De temporada
Arxivat a: Magazine, La Salseta / Sitges, La Nansa / Sitges
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/02/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sitges es prepara per a l'arribada del Carnaval, una festa marcada per les disfresses, però també per la tradició gastronòmica de les xatonades. Les xatonades són la menja tradicional d'aquests dies i es componen d'un primer plat de Xató, un segon plat de truites variades i les postres amb coca de llardons. Un àpat molt calòric que té el seu màxim exponent el dijous llarder (també anomenat dijous gras).
 

Concursants del 24è Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges 2020. Foto: Núria Escalona.

 

Concursants del 24è Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges 2020. Foto: Núria Escalona.


En aquesta prèvia del Carnaval de Sitges, una de les activitats que ha recuperat la comissió del Carnaval, presidida per Núria Escarp, sitgetana i DJ internacional, ha estat el Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges, que després d'uns anys sense celebrar-se, aquest diumenge 16 de febrer del 2020 ha arribat a la seva vint-i-quatrena edició. El concurs de Mestres Xatonaires ha tingut lloc a les instal·lacions del Centre d'Interpretació de la Malvasia, un espai inaugurat recentment que té l'objectiu de seguir potenciant la tradició vitivinícola de la vila. Antigament havia tingut lloc als Jardins del Prado, però la nova ubicació és perfecte per fer maridar la cultura gastronòmica i vinícola que caracteritzen les arreles de Sitges en aquests dos fronts.

Sílvia Sentís ha estat la guanyadora el 24è Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges 2020, categoria que representa als adults. En la categoria infantil, Alba Garcia ha estat la guanyadora del Concurs d'aspirants a Mestres Xatonaires de Sitges 2020. El concurs ha transcorregut en un ambient distès al llarg del matí de diumenge i els concursants han hagut de preparar la salsa de xató i un plat de la forma més tradicional, amb morter i sense electrodomèstics, davant del públic. Posteriorment el jurat s'ha reunit davant les vinyes de Malvasia de l'Hospital de Sitges per fer el tast i la deliberació. Un jurat conformat per Carles Montserrat, impulsor de la Ruta del Xató; Joan Carles Nicolas, gastrònom; Florenci Salesas, autor del cartell del concurs de Mestres Xatonaires; Carme Arce, blocaire del blog Cuinetes Carme; i Núria Escalona, comunicadora i editora de Gastrotalkers.cat.
 

Sílvia Sentís, guanyadora del Concurs de Mestres Xatonaires de Sitges 2020. Foto: Albert Ribas.

 

Alba Garcia, guanyadora del Concurs d'aspirants a Mestres Xatonaires de Sitges 2020 Foto: Albert Ribas.


Segons ha explicat Núria Escarp, "Sitges ha de recuperar la tradició del concurs i seguir impulsant a les noves generacions en el coneixement de la tradició xatonaire involucrant-les d'una manera lúdica i divertida i això és el que farem en aquesta comisió de carnaval que comencem aquest any".

Un cop acabat el concurs de Mestres Xatonaires s'ha celebrat una xatonada popular davant les instal·lacions del Centre d'Interpretació de la Malvasia.

On menjar Xató de Sitges si visiteu Sitges?

Si teniu ganes de menjar un bon plat de Xató de Sitges, l'equip de Gastrotalkers us recomanem dos restaurants vinculats a l'slow food on en podreu gaudir al complet: el restaurant La Salseta i  el restaurant La Nansa.