El parc Jaume Balmes de Vic ha tornat a acollir aquest passat cap de setmana la 13ena edició del Lactium, la festa dels formatges catalans. Adaptat a la pandèmia i amb tot un seguit de mesures per fer-lo possible, l'esdeveniment ha estat tot un èxit.
En el marc del seu programa, s'ha celebrat el concurs de formatges que distingeix els millors formatges catalans en 13 categories, a més del premis al Millor Formatge Català i Millor formatgeria sostenible, aquest últim de nova creació. Enguany, el concurs ha passat de celebrar-se íntegrament a Vic a descentralitzar-ne el tast i les puntuacions en nou votacions repartides per Catalunya.
Els guardonats dels Lactium 2021 són:
Millor Formatge Català Lactium 2021
Gläuc de Xauxa de la Formatgeria Xauxa (Les Preses, Garrotxa)
Tomes de vaca i búfala
Ceretani de Molí de Ger. @molideger
Tomes de cabra
El Gran Pep de Sant Gil d'Albió. @formatgessantgil
Serrats i Formatges de pasta dura d'ovella
El Serrat d'Ubach Formatgers @ubachlactics
Pastes àcides de vaca i búfala
Fermió de La Balda @formatgerlabalda
Pastes àcides de cabra
La Llossassa de Formatges Cuirols. @formatgescuirols
Pastes àcides d'ovella
Àvid de La Cleda @formatgerialacleda
Pastes toves de vaca i búfala
Puigpedrós de Molí de Ger.
Pastes toves de cabra
El Pla de Mas Alba. @agromasalba
Pastes toves d'ovella
El Cuines d'El Miracle. @formatgeria.elmiracle
Tupins
Tupí de Ger: Molí de Ger.
Blaus
Gläuc de Xauxa. @formatgeriaxauxa
Formatges de pasta cuita
El Miner de Formatges d'Espinelves.
IGP Garrotxa
Garrotxa de Blancafort. @formatgesblancafort
Millor formatgeria sostenible
Mas Marcè. @peraladamasmarce