Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/08/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’escassetat de pluja d’aquest any a tota Catalunya ha fet que els pagesos llauressin les vinyes amb més freqüència per aprofitar la saó i, de moment, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat. La pluja enregistrada des de l’1 d’octubre 2020 fins a 31 de juliol 2021 ha estat molt inferior a la mitjana i just ha superat els 270 mm en moltes estacions meteorològiques de zones de vinya (250 mm a l’estació de La Granada). La zona del Penedès ha estat la més seca amb una reducció de la precipitació del 50 % de la mitjana (2007-2021), a continuació l’Empordà (-40 %), Tarragona i Priorat (-30 %) i Terra Alta i Conca de Barberà (-20 %). El mes de juny només ha estat plujós a les Terres de l’Ebre i el mes de juliol bona part de les estacions meteorològiques del centre del territori més sec han registrat pluges inferiors a 20 mm. A l’inici d’agost únicament destaquen pluges importants a la zona del Baix Empordà.
Per tant, caldrà estar amatents als pròxims dies i setmanes per veure com evoluciona la maduració final del raïm que, a hores d’ara, es preveu de valors similars a la mitjana excepte a l’Empordà i al Penedès, que possiblement serà una mica inferior a causa d’aquesta manca de pluges. També, tot i que els ceps tenen un gran nombre de raïms, a causa de la sequera el pes mig de raïm i el seu volum és inferior a la mitjana.
En general, s’ha començat a veremar uns quatre o cinc dies més tard que l’habitual i ja s’estan collint varietats primerenques com pinot noir i chardonnay en algunes zones del Penedès i també a Costers del Segre. En la majoria de zones de Catalunya s’apunten retards d’entre cinc i deu dies respecte l’any passat, però caldrà veure com pot afectar la calor que es preveu en els pròxims dies.
Per tal de facilitar més informació i oferir més dades al viticultor i als tècnics dels cellers a l’hora de decidir l’inici de la verema a les seves finques, l’INCAVI recull dades d’estimació de collita i seguiment de la maduració del raïm al Penedès. Aquesta tasca es fa en 28 vinyes situades en diferents zones del Penedès i se centra en les varietats de chardonnay, macabeu, xarel·lo i parellada. Aquestes dades s’envien setmanalment des de finals de juliol fins a finals de setembre a tècnics, ADV i a les DO Penedès, Cava i Catalunya. Aquesta informació també permet estudiar la relació entre el clima i l’evolució del raïm al Penedès.
Per tant, caldrà estar amatents als pròxims dies i setmanes per veure com evoluciona la maduració final del raïm que, a hores d’ara, es preveu de valors similars a la mitjana excepte a l’Empordà i al Penedès, que possiblement serà una mica inferior a causa d’aquesta manca de pluges. També, tot i que els ceps tenen un gran nombre de raïms, a causa de la sequera el pes mig de raïm i el seu volum és inferior a la mitjana.
En general, s’ha començat a veremar uns quatre o cinc dies més tard que l’habitual i ja s’estan collint varietats primerenques com pinot noir i chardonnay en algunes zones del Penedès i també a Costers del Segre. En la majoria de zones de Catalunya s’apunten retards d’entre cinc i deu dies respecte l’any passat, però caldrà veure com pot afectar la calor que es preveu en els pròxims dies.
Per tal de facilitar més informació i oferir més dades al viticultor i als tècnics dels cellers a l’hora de decidir l’inici de la verema a les seves finques, l’INCAVI recull dades d’estimació de collita i seguiment de la maduració del raïm al Penedès. Aquesta tasca es fa en 28 vinyes situades en diferents zones del Penedès i se centra en les varietats de chardonnay, macabeu, xarel·lo i parellada. Aquestes dades s’envien setmanalment des de finals de juliol fins a finals de setembre a tècnics, ADV i a les DO Penedès, Cava i Catalunya. Aquesta informació també permet estudiar la relació entre el clima i l’evolució del raïm al Penedès.