ACTUALITAT

L'aplicació d'un passaport covid divideix el sector de l'hostaleria

Els experts en bioètica qüestionen la mesura i els juristes defensen que, d'entrada, la proposta no tindria base legal

| 16/08/2021 a les 13:00h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/08/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El sector de l'hostaleria de Barcelona està dividit en el debat sobre l'aplicació d'un passaport covid per entrar els establiments, una mesura pionera a França i que altres països com Portugal i Itàlia també han adoptat. Des del Gremi de Restauració de Barcelona veurien amb bons ulls la proposta, ja que opinen que incentivaria la vacunació i evitaria tancaments com els viscuts durant els últims mesos. El Gremi d'Hotels de Barcelona, en canvi, creu que s'haurien d'adoptar mesures alternatives que no haguessin de ser controlades pels mateixos negocis. Des del camp de la bioètica també qüestionen la mesura, mentre que els experts juristes assenyalen que, ara mateix, la proposta no tindria base legal per ser aplicada.

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, opina que es tractaria d'una bona opció per controlar futures onades. "Sempre sota els supòsits que ens trobem en nivells d'incidència elevada i que la vacunació estigui oberta a tothom, seria una mesura que rebria el nostre suport", apunta en declaracions a l'ACN. Pel màxim responsable de l'associació, l'aplicació d'aquesta mesura a altres països "és la constatació que no es poden tornar a fer passos enrere" i que cal vetllar per la recuperació dels sectors més afectats per la pandèmia. "El càstig a algunes de les activitats econòmiques no pot ser la recepta del futur", subratlla. Tal com defensa, el sector de la restauració "no pot viure constantment amb el fre de mà posat", i veu igual d'important "controlar la pandèmia i que la gent arribi a final de mes".

Pallarols tampoc creu que l'entrada en vigor d'aquesta mesura freni l'arribada de turistes, sinó tot el contrari. "Pensem que tota normativa que dóna la sensació de màxim control i seguretat és positiva per a la recuperació de la indústria i la mobilitat en general", comenta. En tot cas, matisa que aquesta "no serà una mesura definitiva". "Ho serà haver superat la pandèmia", destaca.

En aquest sentit, el director general del gremi assegura que la millor eina per combatre la crisi és la vacunació. Tot i que prefereix no mullar-se, opina que l'obligatorietat de vacunar-se contra la covid-19 hauria de ser, si més no, "un debat important per part de la comunitat mèdica i dels legisladors".

Des del Gremi d'Hotels de Barcelona, en canvi, es mostren contraris a la instauració d'un passaport covid. "Amb els problemes que ja tenim ara, només ens falta haver de fer de policies i vigilar si la gent s'ha vacunat o no", assenyala el director general del gremi, Manel Casals. Per aquest representant del sector, seria bo que l'administració valorés mesures alternatives amb l'objectiu final d'aconseguir que tothom estigui vacunat. "A altres països europeus, les persones hospitalitzades per covid i que es podien haver vacunat abans havien de pagar les despeses mèdiques; aquesta em sembla una mesura més adequada i que va al moll de l'os, ja que no afecta la resta de sectors", apunta.

Per altra banda, Casals creu que l'obligatorietat del certificat covid desincentivaria l'arribada de turistes a Catalunya, els quals buscarien destins amb menys requisits per poder viatjar. Quant a la vacunació, el directiu rebutja que hagi de ser obligatòria, però anima a la gent a injectar-se algun dels vaccins disponibles.

Escepticisme des de la bioètica

Des del camp de la bioètica tampoc es veu amb bons ulls l'aplicació d'un passaport covid en establiments o activitats. El vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC), Màrius Morlans, explica a l'ACN que el primer requisit per poder implantar aquesta mesura seria que tothom que hagués estat cridat s'hagi pogut vacunar, ja que si no es produiria una "discriminació". Afegeix, però, que tot i complir això, caldria establir uns requisits que també tinguessin en compte la gent que no es pot vacunar, per exemple per al·lèrgia a les vacunes, i aquella a la que se li endarrereix la vacunació per haver passat la malaltia recentment.

Tot i complir tots aquests requisits, es pregunta si realment seria útil establir un passaport covid i reconeix que té "seriosos dubtes" sobre l'eficàcia d'un mecanisme de control com aquest. Morlans posa sobre la taula què estaria realment certificant el passaport covid, ja que se sap que la gent vacunada també pot transmetre la malaltia i contagiar-se, encara que sigui de forma atenuada. "Això ens hauria de fer ser cautes sobre certificar coses", manifesta.

El vicepresident del CBC considera que l'efecte benèfic de tot plegat és el debat que s'està tenint sobre la conveniència o no d'instaurar elements com el passi covid. També planteja els problemes d'aplicació d'un instrument així. "Sóc molt escèptic amb què ens ajudi", resumeix.

Morlans dóna la seva opinió personal sobre aquesta qüestió, ja que el Comitè de Bioètica de Catalunya no ha debatut sobre el passaport covid, sobre el que no ha rebut cap petició. Sí que n'ha rebut, i diverses, sobre si la vacuna contra la covid hauria de ser o no obligatòria. En aquest cas, el CBC s'ha mostrat partidari de no fer obligatori el vaccí.

Morlans insisteix que se sap que les persones vacunades també poden transmetre i contagiar-se de covid i, per tant, "no hi ha una consistència per fer-ho obligatori". Afegeix que encara que existís aquesta consistència, continuaria defensat la recomanació per davant de l'obligació. "Crec més en l'educació i el comportament de la societat", declara. A més, destaca els alts percentatges de vacunació a Catalunya.

Pel que fa a la vaccinació entre professionals com sanitaris o docents, tampoc es mostra partidari de fer-la obligatòria, però el CBC s'ha pronunciat reiteradament sobre el "deure moral o ètic" d'aquests professionals.

En tot cas, Morlans aposta per mecanismes que "estimulin" la vacunació i proposa que una de les vies seria conèixer les taxes de vacunació de centres hospitalaris i escolars. Assegura que tenir aquesta informació de forma transparent, respectant l'anonimat, funcionaria d'estímul entre els professionals: "Ningú vol ser l'últim". A més, valora que la ciutadania té dret a conèixer aquesta informació per prendre les seves decisions.

El passaport covid, sense base legal

Fins ara algunes comunitats autònomes han intentat amb poc èxit requerir el passaport covid per accedir a establiments. L'advocat Jordi Bacaria, fundador de Global Legal Data, recorda a l'ACN que la regulació europea que crea aquest passaport té una única finalitat, que és "garantir la lliure circulació" de ciutadans europeus per la UE.

Per això, considera que "hi ha un salt molt significatiu" de garantir la circulació de les persones a no permetre entrar a un restaurant sense el passaport. En la seva opinió, utilitzar el pretext del passaport per impedir o permetre l'entrada no té una base legal ara per ara. A més, recorda que la mesura impacta amb els drets fonamentals, ja que la vacunació no és obligatòria.

L'única manera de poder implantar el passi sanitari per accedir a un establiment seria trobar aquesta base legal, que es podria emmarcar en l'interès públic general i la salut de les persones i dels mateixos treballadors. Aquest tipus de base legal, avisa Bacaria, hauria de ser una norma amb rang de llei, i no una ordre d'una conselleria de salut.

"Si es creu oportú dictar una norma amb rang de llei podríem arribar a construir aquesta norma i podria arribar a ser legal", afegeix. Ara com ara, però, veu un encaix "difícil" de les actuacions en algunes comunitats autònomes amb la normativa de protecció de dades. "Hi ha molts dubtes jurídics", comenta.

El fet que es tractin dades de salut sense base legal suposaria eventualment una "infracció molt greu", segons aquest advocat, que afirma que no el sorprendria que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades demanés explicacions a les administracions.

Una mesura que s'estén per Europa

Actualment, una vintena països europeus ja contemplen la norma de demanar un certificat covid per entrar a bars, restaurants i locals d'oci. Entre els països que no apliquen la mesura s'hi compten Espanya, Alemanya, Finlàndia o Suècia. Tot i no aplicar la restricció, Alemanya ha anunciat que deixarà d'administrar testos gratuïts a les persones no vacunades per incentivar la vacunació.

Portugal i Itàlia van ser un dels primers a seguir el camí francès. En territori portuguès o italià, però, només cal presentar un certificat de vacunació o un test negatiu si es pretén consumir en interiors. En el cas de Portugal, més concretament, només en els locals dels municipis amb una major incidència durant els caps de setmana. Dinamarca, per exemple, també ha començat a exigir el seu 'coronapass' per anar a la perruqueria.

Als Estats Units, únicament Nova York ha començat a demanar el seu propi passaport covid per accedir a bars, restaurants i locals d'oci interiors. El "Key to NYC" entrarà en vigor el 16 d'agost, i convertirà a Nova York en la primera gran metròpoli estatunidenca en tenir un passaport covid propi.