Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/10/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La nit del 8 d'octubre de 2021 ha estat la gran nit del vi català. L'Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit la Gala Final dels Premis Vinari 2021, la qual també s'ha pogut seguir pel Canal 33, on s'han desvelat els millors vins catalans de l'any.
Entre els guanyadors de la nit, hi destaquen les dues referències que han obtingut les millors valoracions del jurat: Purgatori 2017 de Família Torres (DO Costers del Segre) ha estat reconegut com a Millor Vi Català del 2021, i el Brut Nature 2017 del Celler Carles Andreu (DO Cava) s’ha endut el premi a Millor Escumós de l’any.
El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó. Una parcel·la que es coneix com “la finca dels Desterrats”, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. A Gastrotalkers ens en va parlar la periodista Ruth Troyano, l'any 2018, en un article titulat 'Quan el Purgatori resulta el paradís', en motiu de l'estrena del celler de la Família Torres a les terres de Ponent. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor de l’any.
El Brut Nature 2017 del celler Carles Andreu és un escumós que neix a la Conca de Barberà i que està elaborat amb les varietats macabeu i parellada. Es tracta d’un brut nature que ha sortit al mercat després de fer criança durant uns 48 mesos. Aquesta referència ha estat la millor valorada en la categoria d’Escumosos entre 30 i 60 mesos de criança i la puntuació final ha fet que destaqui entre la resta d’escumosos que enguany competien a concurs.
Més enllà dels grans noms de la nit, els Premis Vinari també han reconegut els millors vins en les categories blancs, negres i escumosos i un seguit de premis especials. Entre ells destaca el premi a la millor trajectòria professional, el qual ha estat atoragat a Miguel A. Torres.
A continuació podeu consultar la llista dels premiats més destacats:
Millor Vi Català 2021
Entre els guanyadors de la nit, hi destaquen les dues referències que han obtingut les millors valoracions del jurat: Purgatori 2017 de Família Torres (DO Costers del Segre) ha estat reconegut com a Millor Vi Català del 2021, i el Brut Nature 2017 del Celler Carles Andreu (DO Cava) s’ha endut el premi a Millor Escumós de l’any.
El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó. Una parcel·la que es coneix com “la finca dels Desterrats”, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. A Gastrotalkers ens en va parlar la periodista Ruth Troyano, l'any 2018, en un article titulat 'Quan el Purgatori resulta el paradís', en motiu de l'estrena del celler de la Família Torres a les terres de Ponent. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor de l’any.
El Brut Nature 2017 del celler Carles Andreu és un escumós que neix a la Conca de Barberà i que està elaborat amb les varietats macabeu i parellada. Es tracta d’un brut nature que ha sortit al mercat després de fer criança durant uns 48 mesos. Aquesta referència ha estat la millor valorada en la categoria d’Escumosos entre 30 i 60 mesos de criança i la puntuació final ha fet que destaqui entre la resta d’escumosos que enguany competien a concurs.
Miguel A. Torres, premi a la trajectòria professional en el món del vi. Foto: Jordi Play.
Més enllà dels grans noms de la nit, els Premis Vinari també han reconegut els millors vins en les categories blancs, negres i escumosos i un seguit de premis especials. Entre ells destaca el premi a la millor trajectòria professional, el qual ha estat atoragat a Miguel A. Torres.
A continuació podeu consultar la llista dels premiats més destacats:
Millor Escumós Català 2021
Medalla Vinari Gran Or
Vins Blancs Joves:
LaFou Els Amelers 2020, LaFou Celler (DO Terra Alta)
Vins Blancs amb Criança:
Dosterras Blanc de Negres 2019, Celler Dosterras (DO Montsant)
Vins Rosats Joves:
Masia Freyé Syrah Sumoll 2020, Vallformosa (DO Penedès)
Vins Negres Joves:
Black 2020, Montrubí (DO Penedès)
Vins Negres amb Criança:
Tocat de l’Ala 2018, Tocat de l’Ala (DO Empordà)
Vins Negres de Guarda:
Purgatori 2017, Família Torres (DO Costers del Segre)
Escumosos Rosats:
Castell d’Or Brut Rosat, Castell d’Or (DO Cava)
Escumosos Joves (fins a 18 mesos de criança):
Honor Cava Brut Ecològic 2019, Celler Jan Vidal (DO Cava)
Escumosos entre 18 i 30 mesos de criança:
Summum Lacrima Baccus Brut Nature Reserva 2018, Mont Marçal Vinícola, (DO Cava)
Escumosos entre 30 i 60 mesos de criança:
Carles Andreu Brut Nature 2017, Celler Carles Andreu (DO Cava)
Escumosos de més de 60 mesos de criança:
Mas Candí Indomable 2014, Celler Mas Candí (Corpinnat)
Vins dolços, rancis o de postres:
Puig de les Guilles 2012, Grup Oliveda (DO Empordà)
Els premiats en les categories Medalla Vinari Or i Medalla Vinari Plata es poden consultar en aquesta llista.
Premis especials
Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler:
Vallformosa
Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta:
La Nit de les Garnatxes del Celler de Capçanes
Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic:
Vilarnau
Premi Vinari Ara Lleida al Millor Tastador/a:
Sílvia Culell
Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el Món del Vi:
Miguel A. Torres
Premi Vinari Barcelona Turisme a la Millor iniciativa d'innovació i dinamització enoturística:
La Carretera del Vi
Els Premis Vinari van donar inici a la novena edició del concurs a la primavera del 2021, amb l’obertura de les inscripcions, en les quals van sumar a la competició unes 850 referències diferents elaborades arreu de Catalunya. Durant els mesos d’estiu, es van celebrar les primeres fases de tast a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya que van donar els guanyadors dels premis en les categories joves, enoturisme i millors vinyes en una gala especial d'estiu, i a mitjans de setembre se celebrava la fase final del certamen al Celler de Rubí, on es van tastar els vins finalistes de la resta de categories per definir els pòdiums finals de l’any.