ACTUALITAT

Els millors panettones artesans de l'estat del 2021 són de Sant Cugat i Torredembarra

Yann Duytsche i Rafael Aguilera s'han proclamat guanyadors del concurs organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona.

El Millor Panettone Artesà d'Espanya 2020 es fa a Riudoms

| 19/10/2021 a les 21:30h
Especial: Rànkings
Arxivat a: Magazine
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/10/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els pastissers Yann Duytsche i Rafael Aguilera s'han imposat avui a prop de 70 participants en el VI Concurs al Millor Panettone Artesà de l'estat 2021, que organitza l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).

La pastisseria Dolç par Yann Duytsche de Sant Cugat de Vallès (Barcelona) ha guanyat en la categoria de panettone clàssic (de fruites). Duytsche, que ja va guanyar la primera edició del concurs l'any 2016, es va formar a l'Escola Hôtelière du Touquet-Paris Plage però la seva gran escola va ser el Moulin de Mougins (3 estrelles Michelin) del xef Roger Vergé, on va exercir de segon de pastisseria. També va treballar a Baixas (Barcelona) i a l'establiment de Daniel Giraud, escollit Millor Obrador de França. L'any 2006 va obrir la seva pròpia pastisseria, el Dolç, on practica la pastisseria d'autor, amb receptes pròpies i elaboracions artesanals.

Cal Jan, amb establiments a Torredembarra i el mercat de Tarragona, s'ha imposat en la categoria de xocolata. Cal Jan el lideren dos joves pastissers: Rafael Aguilera i Magí Rovira, formats a l'Escola de Pastisseria Hofmann i amb experiència al costat de professionals com Toni Viñas, Jordi Bordas, Josep Maria Rodríguez i Eugeni Muñoz. Fan pastisseria d'autor, moderna, i un dels seus punts diferencials són els seus creatius pastissos individuals.
 

Rafael Aguilera i Yann Duytsche. Foto: EPGB.


La final del concurs s'ha celebrat al Gastronomic Forum Barcelona (Fira de Montjuïc). Un jurat, format per prestigiosos professionals del sector com Iban Yarza, Lot Roca o els italians Giuseppe Piffaretti i Giambatista Montanari, han valorat el gust i altres factors com la olor, l'estructura de la molla o la forma.

Seguint les bases del concurs, els participants en la categoria 'clàssic' han hagut de lliurar dos panettones artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses), d'elaboració pròpia, amb corona de glaça de sucre, d'entre 1.050 i 1.150 grams. Si participaven en la categoria 'xocolata', han hagut de lliurar panettones de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d'entre 1.050 i 1.150 gr.

Els pastissers guanyadors obtenen el guardó a l'establiment amb el 'Millor Panettone Artesà de l'Estat 2021', un premi de 1.000 € i la possibilitat de competir a la Copa del Món del Panettone de l'any 2022.
 

Els panettones guanyadors del 2021. Foto: EPGB.


Yann Duytshche i Rafael Aguilera se sumen als premiats en les passades edicions, en què només es premiava el millor panettone de fruites: Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç par Yann Duytsche (2016). L'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) organitza el concurs amb el patrocini de Cacau Barry, Cart Service, Corman i Farines Ylla. L'objectiu és incentivar i premiar els coneixements i habilitats dels pastissers artesans en l'elaboració del panettone, unes postres que han viscut un autèntic boom en els últims anys al nostre país. Un dolç d'origen milanès i amb diverses llegendes sobre el seu origen, com la que assegura que va néixer a la mansió d'un duc milanès al segle XV quan, per accident, al cuiner se li van cremar les postres i un dels servents, de nom Toni, va elaborar un pa dolç amb ous, farina, mantega, cítrics i raïm. Va tenir tant èxit que molts el van començar a elaborar sota el nom de "pa de Toni".

Els pastissers Maties Miralles, Adan Sáez i Tonatiuh Cortés, disputaran la Copa del Món del Panettone

Els propers 6 i 7 de novembre, els pastissers Maties Miralles (Es Forn des Pla de Na Tesa, Mallorca), Adan Sáez (Xocosave, Riudoms) i Tonatiuh Cortés (Cloudstreet, Barcelona), competiran a la final de la Copa del Món del Panettone 2021, que es disputarà a Lugano (Suïssa). El primer ho farà en la categoria de xocolata, després de competir amb pastisseries de tot Europa per obtenir el pas a la final. Sáez i Cortés, els dos últims guanyadors del concurs al Millor panettone artesà de l'estat, competiran en la categoria del panettone clàssic (de fruites). El guanyador es coneixerà el dia 7 de novembre.