ACTUALITAT

Santa Coloma de Farners es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre mundial de la ratafia

La 40a Festa de la Ratafia nomenarà Quim Torra confrare d’honor i comptarà amb una exposició i la creació especial d’una ratafia del mestre Xavier Codina

| 10/11/2021 a les 15:00h
Especial: Voltem
Arxivat a: Magazine
Concurs de ratafies.
Concurs de ratafies. | Confraria de la Ratafia.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/11/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Santa Coloma de Farners serà l’escenari, entre aquest dijous dia 11 i fins diumenge 14 de novembre, de la 40a edició de la Festa de la Ratafia, organitzada per la Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament. Després d’escalfar motors amb activitats els darrers dies, el gruix es desenvoluparà aquest cap de setmana amb activitats com el Concurs de Ratafia, amb la presència de 214 participants, alguns dels quals procedents d’Austràlia i de Canadà; el nomenament de l’expresident de la Generalitat Joaquim Torra com a confrare d’honor; l’elaboració d’una ratafia especial per part del mestre Xavier Codina i la presentació d’una exposició i d’una capsa col·leccionable.

Xavi Amat, membre de la Confraria de la Ratafia, explica que “la Festa de la Ratafia és un equilibri d’innovació i tradició amb gust de futur i de renovació. Aquest és el secret de l'èxit d’una festa referent a Catalunya, unim en un mateix escenari una festa, una fira i un concurs. Aquest cap de setmana serem l’epicentre de la ratafia i tothom qui vulgui conèixer i apropar-se al món d’aquest licor té una bona oportunitat”. Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners, explica que “la Festa de la Ratafia combina tradició, innovació, participació i el fet de compartir una saviesa. La de Santa Coloma, és referent a tot Catalunya. Va néixer fa 40 anys com una alternativa a la festa major i sempre s’ha adaptat gràcies a l’esforç i compromís de molta gent”.

Al Concurs de Ratafies Casolanes, que premia les millors ratafies i que és considerat com el més antic i amb més participació de Catalunya, s’hi han presentat 214 participants. El concurs ha agafat un ressò internacional els darrers anys. Entre els concursants que enguany han mostrat la seva ratafia hi ha un australià que té el fill a Santa Coloma i que n’ha elaborat mitjançant la fusió d’herbes del seu país i d’aquí. Altres anys també s’hi van presentar ratafiaires de Hawaii, Polònia i Nova York. “Són concursants afincats als seus països que han conegut la ratafia que fem aquí i hi han volgut participar. Al concurs s’hi presenta gent de tot Catalunya i està agafant molta volada internacional”, afegeix Amat. El jurat, format per 45 experts, decidirà els guanyadors aquest divendres (22 h) al Pavelló de la Nòria. Està format per Iolanda Bustos (cuinera i experta en herbes), Gemma Roig (Ratafia de l’Empordà), Xavier Codina (Ratafia Russet), Josep Ma Natta (Herbes Túnel), Francisco López (Catedràtic Enologia URV) i Montse Molla (somelier). 

En motiu de la 40a edició s’ha realitzat una exposició i una capsa col·leccionable “Volem Ratafia”, que explica la relació de Santa Coloma amb la ratafia. La mostra es podrà visitar durant el novembre a la Casa de la Paraula. La capsa per col·leccionar 40 postals diferents sobre la ratafia i Santa Coloma de Farners es podrà adquirir en 40 establiments diferents del municipi. També s’ha elaborat la “Ratafia Volem”, especial per commemorar les 40 edicions. El mestre ratafiaire Xavier Codina, present a quasi totes les edicions del concurs, ha creat una ratafia i la Cooperativa la Sobirana n’ha editat una edició limitada i numerada de 500 unitats.

Quim Torra, 131è President de la Generalitat, Confrare d’Honor de la Ratafia 2021

Durant la Gala de la Ratafia que tindrà lloc aquest divendres 12 de novembre (22 h) al Pavelló de la Nòria, la Confraria de la Ratafia nomenarà Confrare d’Honor al colomenc Quim Torra, 131è President de la Generalitat de Catalunya. Més enllà de la tasca desenvolupada com a màxima representació del país els darrers anys, Torra té un llarg bagatge personal i familiar en el món de la ratafia. Durant l’acte, la Confraria li posarà la capa que el distingeix com a garant de la tradició ratafiaire i s’unirà a altres personatges il·lustres que també han rebut el nomenament com Xavier Codina (Russet), Carme Ruscalleda, Josep Roca (El Celler de Can Roca) o el també l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, entre d’altres.
 

Quim Torra serà el Confrare d'Honor de la Ratafia 2021. Foto: Confraria de la Ratafia.



L’App Ratafia i Ratafia TV per estar al dia, comprar entrades i tastos de ratafia

Mitjançant l’App Ratafia es podrà accedir a diferents continguts d'interès pels visitants.  Per una banda es podrà consultar tota la programació de les activitats i s’hi podran reservar tiquets i veure tot tipus d’informació relacionada amb la festa i, a través de Ratafia TV, es podran veure la majoria d’esdeveniments en directe i a la carta. Però una de les eines principals que aportarà l’App Ratafia és la funció de moneder pels tiquets de tast de la Fira Comercial de ratafies. 

La Fira, amb totes les ratafies comercials catalanes i un cartell creat per escolars

Dissabte i diumenge a la plaça Farners tindrà lloc una nova edició de la Fira de Ratafies comercials. Es tracta de la fira més important del sector, amb la presència de més de 25 marques de ratafia. D’altra banda, un total de 720 alumnes de les escoles de primària han participat en l’elaboració del cartell d’enguany després que anteriorment anés a càrrec d’un artista colomenc. Els dibuixos es podran veure al local Òmnium Cultural Selva Interior durant el cap de setmana de la festa.

Jornades tècniques i tallers 

Amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili, el Celler de Can Roca, la Fira de la Ratafia de Besalú i la Cooperativa la Sobirana, aquest dissabte hi haurà el 5è Congrés d’aiguardents de Catalunya “Sobretaula”. El programa constarà de xerrades, experiències i eines entorn del món dels licors de territori amb els principals experts del sector. També s’ha programat un tast i dues rutes guiades pel centre de Santa Coloma per conèixer i descobrir més sobre la ratafia, de la mà d’un dels millors especialistes, Pau Matias-Guiu i de Fra Valentí Serra, arxiver dels caputxins, que parlarà sobre les propietats d'algunes de les anomenades "Herbes Santes" i  oferirà el tast d'una "bullidura fraresca" tonificant i depurativa.

També hi haurà dos tallers de cuina amb ratafia a càrrec de Mariona Fidalgo i d’Eva Olivares “Evacuinera”. 

Activitats culturals i la litúrgia dels Confrares

Amb l’objectiu de mantenir el caràcter festiu originari i també de donar suport a la cultura, s’han preparat diverses activitats culturals. Alguns actes es van avançar al cap de setmana passat per esponjar més la festa. Algunes de les activitats i artistes d’enguany són Renaldo & Clara, La Ludwing Band, Maria Jaume, Titelles Pamipipa, Companyia Teatre Mòbil, Tripulant, Colla Castellera Guillats de la Selva, Què fas Carlota, Diables d’en Pere Botero, Trobada de Colles Geganteres, Petita Confraria i Confraria Jove, entre altres.

Aquest dijous la festa s’encetarà amb la visita dels Confrares de la Ratafia a casa el custodi (premi a la millor ratafia local de l’edició anterior) a qui se li recollirà el penó i el llibre sagrat de la ratafia. Tot seguit tindrà lloc la penjada del penó i el brindis inicial.


Pots consultar tota la programació de la Festa de la Ratafia AQUÍ