Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/02/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Alt Penedès posarà en marxa un viver de cellers la tardor de l'any que ve per donar una nova sortida econòmica als pagesos que depenen de vendre el raïm a tercers. Deu anys després que el sector plantegés aquesta necessitat, finalment el projecte tirarà endavant en una antiga nau vinícola de Vilafranca del Penedès, datada de principis del segle XIX. El viver de cellers l'impulsen l'Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal, la DO Penedès i el Centre Tecnològic del Vi (VITEC). Es preveu que l'espai pugui acollir entre deu i quinze pagesos durant un temps limitat, com a "trampolí" per iniciar la comercialització dels seus vins. El projecte té un pressupost de 2,4 MEUR, la meitat dels quals estan subvencionats amb fons europeus.
El viver de cellers forma part del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) "Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable". L'objectiu, segons han destacat aquest dimarts els seus impulsors, és oferir als petits viticultors una plataforma per elaborar vins propis, sense dependre sempre de la venda del raïm a tercers. Amb un espai comú, els pagesos "poden superar les traves burocràtiques i sanitàries" a què sovint s'han d'enfrontar quan es vol iniciar una producció des de zero, ha ressaltat el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch.
A través d'un reglament que encara està per definir, s'oferiran una quinzena de places a pagesos del Penedès, que disposaran d'espai per premsar el raïm, fer la vinificació -vi tranquil o escumós-, embotellar el producte final i tenir-lo llest per treure'l al mercat. En aquest procés, hi haurà el suport d'un enòleg, d'assessors tecnificats i també formació en màrqueting i enoturisme. De la venda final se n'ocuparà cada productor.
"Això és un trampolí", ha assegurat Lluch, que ha augurat que en poc temps els elaboradors necessitaran més espai per fer més ampolles, de manera que automàticament hi haurà un relleu a les instal·lacions. Lluch ha apuntat que la intenció és que l'elaboració de vins sigui una activitat complementària per als pagesos, però no descarta que acabi convertint-se en el negoci principal d'aquests nous elaboradors.
L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, considera "fonamental" oferir un camí econòmic addicional als viticultors, sobretot tenint en compte que el raïm fa anys que es paga a un preu baix i això està condicionant el futur del conreu de vinyes. Regull ha assegurat que obrir el viver de cellers "pot ajudar a què el sector del raïm i el vi sigui viable, de manera que es pugui mantenir el valor del paisatge del Penedès". "Si el sector acaba descarrilant, ho farem tots", ha afegit.
La nau on està projectat el viver de cellers s'ubica al carrer Comerç, popularment conegut com a 'carrer del vi'. Té 3.000 m2 que, a banda del viver, també acolliran la seu de la DO Penedès, a més d'espais de 'co work' i aules de formació. A més del projecte inicial, de cara al futur es reserva espai per a fer ampliacions, si aquestes fossin necessàries.
L'espai neix seguint el model del viver que es va crear a la DO Conca de Barberà, el primer de Catalunya, i els impulsors aspiren a què sigui "referent" per a totes les DO. "Tenim un espai molt ben situat, amb molta capacitat, i comptem amb la DO més gran de Catalunya", ha defensat Xavier Lluch, que ha celebrat tenir el suport dels sindicats agraris.
A banda dels quatre socis principals, el projecte té com a socis col·laboradors a Unió de Pagesos, JARC, Innovi, Covides, la Xarxa de Comunicacions alternatives, la Fundació Propenedès, l'Escola d'Enoturisme de Catalunya i el Consorci de Promoció Turística del Penedès.
El viver de cellers forma part del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) "Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable". L'objectiu, segons han destacat aquest dimarts els seus impulsors, és oferir als petits viticultors una plataforma per elaborar vins propis, sense dependre sempre de la venda del raïm a tercers. Amb un espai comú, els pagesos "poden superar les traves burocràtiques i sanitàries" a què sovint s'han d'enfrontar quan es vol iniciar una producció des de zero, ha ressaltat el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch.
A través d'un reglament que encara està per definir, s'oferiran una quinzena de places a pagesos del Penedès, que disposaran d'espai per premsar el raïm, fer la vinificació -vi tranquil o escumós-, embotellar el producte final i tenir-lo llest per treure'l al mercat. En aquest procés, hi haurà el suport d'un enòleg, d'assessors tecnificats i també formació en màrqueting i enoturisme. De la venda final se n'ocuparà cada productor.
"Això és un trampolí", ha assegurat Lluch, que ha augurat que en poc temps els elaboradors necessitaran més espai per fer més ampolles, de manera que automàticament hi haurà un relleu a les instal·lacions. Lluch ha apuntat que la intenció és que l'elaboració de vins sigui una activitat complementària per als pagesos, però no descarta que acabi convertint-se en el negoci principal d'aquests nous elaboradors.
Vista general de la nau centenària de Vilafranca del Penedès on s'ubicarà el viver de cellers. Foto: Gemma Sánchez.
L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, considera "fonamental" oferir un camí econòmic addicional als viticultors, sobretot tenint en compte que el raïm fa anys que es paga a un preu baix i això està condicionant el futur del conreu de vinyes. Regull ha assegurat que obrir el viver de cellers "pot ajudar a què el sector del raïm i el vi sigui viable, de manera que es pugui mantenir el valor del paisatge del Penedès". "Si el sector acaba descarrilant, ho farem tots", ha afegit.
La nau on està projectat el viver de cellers s'ubica al carrer Comerç, popularment conegut com a 'carrer del vi'. Té 3.000 m2 que, a banda del viver, també acolliran la seu de la DO Penedès, a més d'espais de 'co work' i aules de formació. A més del projecte inicial, de cara al futur es reserva espai per a fer ampliacions, si aquestes fossin necessàries.
L'espai neix seguint el model del viver que es va crear a la DO Conca de Barberà, el primer de Catalunya, i els impulsors aspiren a què sigui "referent" per a totes les DO. "Tenim un espai molt ben situat, amb molta capacitat, i comptem amb la DO més gran de Catalunya", ha defensat Xavier Lluch, que ha celebrat tenir el suport dels sindicats agraris.
A banda dels quatre socis principals, el projecte té com a socis col·laboradors a Unió de Pagesos, JARC, Innovi, Covides, la Xarxa de Comunicacions alternatives, la Fundació Propenedès, l'Escola d'Enoturisme de Catalunya i el Consorci de Promoció Turística del Penedès.