ACTUALITAT

El Govern reivindica l'imprescindible rol de les dones en el sector del vi

Les conselleres Teresa Jordà i Roura i Tània Verge i Mestre han participat en el gran tast organitzat pel col·lectiu Mujeres del Vino, amb l’objectiu de projectar les dones d’aquest sector i fer-les més visibles

| 06/04/2022 a les 22:00h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Les conselleres Jordà i Verge en un moment del tast organitzat pel col.lectiu Mujeres del Vino.
Les conselleres Jordà i Verge en un moment del tast organitzat pel col.lectiu Mujeres del Vino. | Govern.cat.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/04/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“No hem de parar, hem de seguir treballant pel reconeixement de la labor i mèrits de les dones del sector del vi.” Són les paraules que la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha adreçat aquest vespre a les productores, enòlogues, sommeliers i periodistes presents al gran tast organitzat pel col·lectiu Mujeres del Vino, amb l’objectiu de reconèixer la seva feina i valorar la seva professionalitat en el sector del vi.

L’acte, que ha comptat amb la participació de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i de la directora de l'Institut Català de la Vinya i el Vi, Alba Balcells, es celebra des de 2016 amb la presència de les dones i els seus vins, procedents de diversos punts de l'Estat espanyol, però amb predominança catalana.

En el decurs del seu parlament, Teresa Jordà, ha refermat el compromís del Govern “a continuar impulsant millores per a les dones que viuen i treballen en els entorns rurals del nostre país”. I al mateix temps, les ha encoratjat “a seguir treballant totes plegades per fer present el nostre vi arreu del país i del món, i que encara sigui més coneguda i reconeguda l'excel·lència i qualitat dels nostres vins”.

Per la seva part, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha afegit que “a l’àmbit de la producció del vi i d’altres sectors de desenvolupament rural aquesta exclusió històrica ha estat agreujada per unes lleis i unes pràctiques que han afavorit als homes al repartiment de les herències, incloent-hi les terres i les produccions agrícoles”. En aquest sentit, ha acabat parlant també del present que les ha reunit en aquest gran tast, “avui dia, moltes de les barreres a la inclusió de les dones a la producció i comerç del vi s'han eliminat, però els obstacles sistèmics continuen. Encara que avui és possible i acceptable que les dones estudiïn viticultura i enologia, treballin com a enòlogues o siguin propietàries d'una empresa de vi, és important recordar que aquesta relativa llibertat és recent, i conseqüència directa del treball per la igualtat i els drets”.

L’esdeveniment, organitzat per Mujeres del Vino, s’emmarca dins el programa d’actes que conforma la Barcelona Wine Week (BWW), el certamen internacional de vins del sud d’Europa, que s’està celebrant a Barcelona del 4 al 6 d’abril, dins del Saló Alimentària. La consellera Jordà va participar en la inauguració d’aquesta fira dilluns a la tarda. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’INCAVI i PRODECA, ha donat suport a la participació de 210 cellers de diferents denominacions d’origen catalanes a través de la marca agroalimentària ‘Catalunya, on el vi és cultura’.

La BWW també ha estat aparador de les principals tendències del sector del vi, entre elles, les varietats autòctones. En aquest marc, l’INCAVI ha presentat els principals resultats d’un projecte de recuperació́ i caracterització́ de varietats ancestrals amb un tast inèdit de vins experimentals elaborats amb varietats minoritàries catalanes: albana, sanguina i carinyena roja.