Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/04/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb la primavera, les festes, fires i festivals del vi es multipliquen. Hi ha qui comença a defugir-les per l’allau de persones que reuneixen, algunes amb criteri, altres sense escrúpols. Per això sempre són benvingudes les iniciatives que asseguren un tast tranquil i pausat i encara més si es combinen amb art i patrimoni. És el cas de Riudevins – Mostra de vins de la Vall del Mediona - Riudebitlles, que arriba a la segona edició i tindrà lloc a Sant Pere de Riudebitlles el proper dissabte 5 de maig. Dels 8 cellers de l’any passat s’ha passat a 11 en aquesta nova edició.Victor Cornejo, coorganitzador de la mostra, deixa clar que la intenció és “reivindicar els vins que surten del nostre paisatge, de la conca hidrogràfica del riu Mediona”. Els elaboradors que hi participen tenen vinya a la vora de Sant Pere i s’instal·laran als baixos de les cases del municipi, on anys enrere els propietaris hi feien el vi per a consum domèstic. Són espais d’arquitectura antiga, llum tènue, marcats per la vida rural i que abracen, durant la mostra, vins i elaboradors que també ho són, d’autèntics i coherents.
“És una mostra tranquil·la, tothom pot circular pausadament, passejar i voltar per les cases, entrar-hi i veure com tenen espais dedicats al vi. A més a més, Riudevins permet veure el ric patrimoni arquitectònic del municipi com també el dinamisme dels artistes”, explica la regidora Mercè Muñoz Pons. De fet, Riudebitlles Territori d'Art,
és un grup d’artistes potent i actiu que per afegir atractiu a la fira estan acabant una intervenció per exposar durant la cita: unes teles pintades amb vi que s’exposaran a Cal Xerta, l’antic molí de paper que es recuperarà per a activitats culturals.
L’art i les emocions que desperta és un dels atractius de la fira que té el vi com a fil conductor, però també l’arquitectura. Coincidint amb Riudevins hi ha portes obertes a Cal Xerta i al palau medieval dels Marquesos de Llió, on s’hi podrà veure una mostra sobre l’evolució humana i la tecnologia “El que les pedres ens expliquen”. En l’itinerari entre palaus i cases particulars, els visitants podran gaudir de música en directe als carrers, en tres punts diferents.
Sant Pere de Riudebitlles convida a viure el vi a ritme slow, contagiant-se del batec lent que transmeten les vinyes quan un les visita o dels carrers sinuosos i poc transitats del municipi, amb edificis singulars que demanen aturar-se i copsar la bellesa que ha imprès l’arquitectura matisada pel pas del temps i la mà de l’home.
El municipi situat al Penedès està a mig camí entra Tarragona i Barcelona, poc més de 50 quilòmetres des de les dues capitals. L’any passat van vendre uns 700 tiquets i van fer curt amb les copes. L’organització espera igualar o superar la xifra el proper 5 de maig. A l’interior de Sant Pere de Riudebitlles els visitants podran seguir un itinerari circular al voltant de l’Església que els permetrà passar per cases on seran rebuts per una proposta enològica singular:
Cal Rafecas – CastellRoig
Cal Boter – Pardas
Cal Jeroni Mestre – Mas Rodó
Ca la Laieta – Mas dels Clavers
Cal Sadurní – Raventós i Blanc
Cal Romeu – Celler Credo
Cal Jaume Andreu – Can Feixes
Cal Ciscu – Terra Terrae – Covides
Cal Toni Marra – Tayaimgut
Cal Joan Po – Can Vich
HD Riudebitlles – Jean León
“Els vins que servim són tots singulars i amb personalitat. Ecològics, biodinàmics i amb mínima intervenció, perquè els productors que participen a Riudevins s’estimen el paisatge”, ressalta Víctor Cornejo.
Els visitants podran comprar in situ – a l’espai gastronòmic - els tiquets: una tira de 5 euros per bescanviar per copes de vi o platets gastronòmics, on no hi faltaran les olives i olivades de Blai Peris, una empresa que té els orígens de la producció a la Terra Alta.
Olivades de Blai Peris a Riudevins 2018 Foto: Ruth Troyano
La segona mostra de vins de la Vall del Mediona-Riudebitlles – Riudevins compta amb la implicació de l’associació de joves del municipi, que faran de voluntaris per assegurar que un any més la mostra a Sant Pere de Riudebitlles, als cellers particulars de les cases del barri vell, esdevingui un èxit. La trobada començarà a les 17.30h i la previsió és acabar-la a les 22h. Un dia abans, hi haurà la presentació del llibre “El que pensen els altres”, Premi Rodoreda 2017. El que pensem els altres de Riudevins és que quina sort que existeixin.