BIBLIOTECA

Llibres de vi més enllà de Sant Jordi

“El vi és un retorn al passat però també un sentit de pertinença i superació” es llegeix al llibre dels germans Roca editat per Montagud Editores, una de les novetats d’aquesta diada

| 26/04/2023 a les 10:15h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
DO Terra Alta.
DO Terra Alta. | Rafa Pérez.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Avui també pot ser un gran dia!” anuncien a Twitter els llibreters que regenten l’Obaga al carrer Girona de Barcelona l’endemà de Sant Jordi. Certament els llibres són per a tot l’any. Després d’una diada eufòrica que moltes llibreteres com La Irreal de Tortosa qualifiquen “d’inoblidable”, les novetats editorials confien continuar sent considerades més enllà del 23 d’abril. El món del vi es troba immers en una revolució enològica que s’ha transferit també al mercat editorial. Per aquest Sant Jordi s’han publicat llibres d’estil, consideració i temàtica molt diversa però tots ells posen el vi al centre en una voluntat  compartida d’enaltir la cultura vitivinícola d’un país de vins que encara s’ho ha d’acabar de creure. Gastrotalkers torna a bussejar una vegada més per les diferents propostes literàries que parlen de raïms, paisatges, persones i gastronomia. Editors i escriptors deixen clar que el vi és molt més que una beguda, és una filosofia de vida, i la possibilitat de multiplicar el seu relat amb noves publicacions, una necessitat per fer créixer l’autoestima i l’orgull dels vins catalans. 
 
 
Els raïms de Josep Mirabent

És la vintena plaqueta de la col·lecció Envinats que publica Vibop, una petita editorial empeltada al Maresme tenyida de cura i sensibilitat des del primer número, la de la periodista cultural i vitivinícola Montse Serra que n’és la impulsora. Una nova joia literària que posa en valor l’obra pictòrica de Josep Mirabent i Gatell, sovint poc considerada, i els raïms de varietats autòctones com ara la Malvasia de Sitges, el sumoll, el xarel·lo, la garnatxa i la carinyena i l’afartapobres, entre d’altres, que va pintar per encàrrec de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre just abans de l’arribada de la fil·loxera a Catalunya. Escriu al llibre el museòleg i historiador de l’art, Xavi Fornos, actual director del Vinseum: “Les pintures de Mirabent són, doncs, la instantània de la vinya catalana a les portes del desastre anunciat. Sense ser-ne gaire conscient, pinta la vinya que mai més no tornarà a ser”. I ho fa amb un nivell de precisió sublim malgrat les dificultats que li suposava, com explica la historiadora de l’art i biògrafa de Mirabent, Isabel Coll, al mateix volum: “No era una tasca fàcil perquè, d’una banda, el model era de temporada i, d’una altra, des que el viticultor li donava els raïms, Mirabent disposava de poc temps per pintar-los abans que no es fessin malbé. L’escassa duració dels models era un problema al qual s’afegia la minuciositat i dificultat que requeria la seva interpretació”. Són pintures de finals del segle XIX que destaquen per la precisió i la bellesa estètica; un document visual valuosíssim que Vibop acompanya de textos rigorosos de Fornos i Coll. La col·lecció original de Mirabent es custodia al Vinseum i s’exposarà properament amb la reobertura del nou equipament.
 

Els raïms de Josep Mirabent. Foto: Ruth Troyano.


 

DO Terra Alta. Autèntic paradís rural
 
Amb motiu del 40è aniversari de la denominació d’origen més meridional de Catalunya, la periodista Anna Ferràs i el fotògraf Rafa Pérez han fet una immersió en els paisatges austers i esforçats de la garnatxa blanca. Un centenar d’imatges il·lustren el cicle vegetatiu a les vinyes terraltines i mostren la bellesa natural de la Terra Alta i dels oficis que perviuen a “la denominació catalana que ha experimentat un creixement més gran, en prestigi i en volum, en els darrers anys”, diuen a la presentació els membres del Consell Regulador. Un llibre amb textos en català, castellà i anglès que recorda als lectors que el sud és una “terra de paisatges extrems, colors intensos i pobles medievals que captiven la mirada del visitant”, com li va passar al pintor Pablo Picasso ara que fa 100 anys que va habitar Horta de Sant Joan, un dels seus espais d’inspiració artística. Els textos de Ferràs són un homenatge al treball esforçat dels pagesos i a les primeres pàgines la periodista incideix en què “la dedicació i la tradició s’han acompanyat d’una professionalització que ha consolidat nous viticultors i enòlegs, carregats d’idees i entossudits a reinterpretar les vinyes i la comarca i a fer créixer el sector del vi terraltí des d’una meritada autoestima”.
 

DO Terra Alta d'Anna Ferràs i Rafa Pérez. Foto: Rafa Pérez.

 


CCR, El Celler de Can Roca
 
La història del Celler de Can Roca durant els últims 10 anys explicada a través de 150 receptes i/o creacions. Sofisticació, elegància i producte. Cuina, consciència, reflexió i recerca. Un llibre ple de talent, de més de 500 pàgines i 4 quilos de pes, editat per Montagud Editores, on hi ha “els ingredients, les tècniques i les elaboracions que han encimbellat la cuina del restaurant com una de les millors del món. Analitzades, relatades pas a pas amb tots els detalls i fotografiades una a una”, expliquen des de l’editorial. Una obra magna de la qual emanaran en els propers anys noves publicacions. No hi falta tampoc el vi amb les consideracions i maridatges emocionals del sommelier Josep Roca qui ja pensa en un nou volum sobre la cuina del vi o el vi a la cuina. A CCR es parla sintèticament de la “revolució líquida” i s’apunta que “no hi ha cuina del vi si no hi ha generositat a la cuina. El vi és avui també un punt de partida per a la creativitat a la cuina. Plats inspirats en paisatges de vi, costumismes de verema, sòls singulars mimetitzats des de la cuina són avui poemes bells creats a l’uníson entre cuina i sommelier”. En un altre fragment es resol: “Totes les avantguardes han dialogat amb el passat, també la referent al vi i a la cuina. El vi és un retorn al passat però també un sentit de pertinença i superació”. El llibre surt al mercat en una edició exquisida en castellà, a la qual s’hi sumaran el català i l’anglès al juny. “Són 10 anys d’història bonica, excitant, intensa, de contacte amb talent extern i intern, amb un espai afegit de transversalitat que és la Masia”, explica Josep Roca. En aquest decenni, han tret al mercat 10 altres publicacions i han participat en 8 documentals. La seva gesta transcendeix la cuina i estan convençuts que els espera un futur meravellós “perquè estem compromesos a fer bé les coses i a seguir sent feliços per fer felices a les persones”, diu Joan Roca. El xef reconeix que és un llibre per ser llegit amb calma, però no dubta que sigui una font d’inspiració per cuinar malgrat la complexitat de les receptes d’El Celler.
 

CCR d'El Celler de Can Roca. Foto: Mikel Ponce.




Tasta'm

La comunicadora i sommelier Meritxell Falgueras publica a Univers Edicions (Grup Enciclopèdia) un nou llibre, el primer de ficció, que enllaça literatura i vi. Inspirat en l’univers de la sèrie nord-americana Sex and the city, Falgueras narra en aquesta novel·la  l’avantguarda gastronòmica a Catalunya a l’any 2010, “incloent personatges singulars, amants de la bona cuina i de passions secretes”, matisa l’editorial. És un llibre amb tints biogràfics on s’hi poden identificar professionals del món del vi que envolten la comunicadora. El llibre està escrit amb l’estil “desenfadat, glamurós i vital” amb què es mostra habitualment Meritxell Falgueres. A Tasta’m es descriu en primera persona quan tenia 28 anys i totes les ganes de descobrir món. Relata viatges iniciàtics que la portaran a tastar vins amb el seu cercle més íntim a ciutats icòniques com París i regions com la Toscana o Eivissa. El sommelier Josep Roca signa el pròleg on la descriu amb aquestes paraules d’afecte: “La Meri de Barcelona passeja amb desimboltura la descaradura d’aquells anys de vins bojos, embriagadors, efervescents. El seu coneixement i erudició són insòlits i sorprèn amb el seu aspecte fashion; per suposat. Un somriure de riesling s’apoderarà de vosaltres a la lectura”. El llibre està escrit en català i castellà i és el cinquè de la comunicadora. El lector podrà resoldre al seu interior l’enigma que llança l’editorial: “Tastar vins... és com tastar persones?”. 
 

Tasta'm de Meritxell Falgueras. Foto: Quim Roser.