Dies abans de la Barcelona Wine Week 2025 ja es podia sentir el xup-xup sobre l'informe 'Catalunya 2025 Special Report' de Tim Atkin que es presentaria el dimecres 5 de febrer de 2025. L'any passat es va presentar la primera edició com a resultat del tast de 1.046 vins elaborats arreu de les regions vitivinícoles de Catalunya i va ser tot un èxit que enguany es repeteix i s'amplia amb un informe dedicat exclusivament als vins escumosos, el 'Catalunya 2025 Sparkling Wine Special Report'.
Tim Atkin és un enamorat de Catalunya, el seu clima i la seva gastronomia. Ho vam poder veure l'any passat durant la presentació del 'Catalunya Special Report 2024', però també ho podem veure en el seu dia a dia a Instagram i ho hem palpat durant la presentació d'aquest 2025. Enguany, no només s'ha consolidat la versió dels vins tranquils, sinó que s'ha obert camí als escumosos respectant els tres segells de qualitat que conviuen actualment al sector: Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès.
Aquestes fites són motiu de celebració perquè qui diu com són de bons els vins catalans no és algú que juga a casa. És algú que ve de fora i que a més en això del vi és un gran influent. Que aquests informes siguin una realitat dona visibilitat internacional als vins catalans i permet que el fruit de la nostra terra guanyi prestigi internacional en un moment en què les tendències indiquen una baixada de consum i la cerca de vins amb menys graduació alcohòlica o directament desalcholitzats.
Durant l'acte Tim Atkin va destacar dos aspectes rellevants. Per una banda, la diversitat de varietats existents a Catalunya com són el xarel·lo, el sumoll o la garnatxa blanca, varietats molt destacades de la zona i que fan de Catalunya una zona vitivinícola especial". I per l'altra, de forma molt positiva, també ha fixat una mirada molt positiva en el relleu generacional que ha detectat al sector que "sens dubte és un plus per la vitivinicultura catalana".
L'informe '2025 Catalunya Special Report' ja es pot consultar, però és important esmentar que durant l'acte també es van donar a conèixer a criteri d'en Tim Atkin i Fintan Kerr, les 12 distincions que han obtingut diferents vins, enòlegs i productors:
Millor vi blanc
Espenyalluchs 2023, de l'Enric Soler
Millor vi negre
Mas de la Rosa 2023, de Vall Llach
Millor vi rosat
Coreografia Rosat 2023, de Terroir al Límit
Millor vi dolç
Dolç de Verema Tardana, de Castell del Remei
Millor vi generós
Vi Ranci NV, de Scala Dei
Millor vi negre amb millor relació qualitat-preu
El Sender 2023, de LaFou
Millor vi blanc amb millor relació qualitat-preu
Roc Singulars Blanc 3 anys Lleva 2024, de Sant Josep Wines
Millor enòloga
Sara Pérez, de Mas Martinet i Venus La Universal
Millor enòloga jove
Carlota Pena Casacuberta, de Vinyes d'Olivardots
Millor Cooperativa
Celler Masroig
Millor Viticultora
Anna Espelt
Millor enòleg llegenda del sector
Álvaro Palacios
I com a gran novetat, en el marc del '2025 Catalunya Sparkling Special Report' elaborat per Tom Hewson, que també està disponible per consultar, es van entregar 10 distincions focalitzades en els escumosos:
Millor elaborador d'escumós
Recaredo
Millor escumós Entry-Level
Cygnus Sador, d'U més U
Millor escumós premium
Laietà 2019, d'Alta Alella
Millor escumós super premium
Montargull Criança amb suro 2018, de Miquel Pons
Millor escumós Prestige and Library
Enoteca 2018, de Gramona
Millor escumós rosat
Far de les Plèiades, de Guilera
Millor escumós Value Award
Blanc de Blancs 2022, de Raventós i Blanc
Millor cava
Can Sala 2013, Cava de Guarda Superior Gran Reserva, de Família Ferrer
Millor Corpinnat
Llegat Familiar 2011, de Llopart
Millor Clàssic Penedès
Pedregar 2017, d'AT Roca
I com s'han dut a terme aquests dos informes? Doncs són el fruit del meticulós tast de més de 1.000 vins procedents de més de 250 cellers per part dels col·labroadors de Tim Atkin a la zona, els experts Fintan Kerr i Tom Hewson.
L'informe, comissionat per l'Associació Vinícola Catalana, és vist com una oportunitat crucial per projectar internacionalment el vi català i demostrar l'alt nivell que aquest pot assolir. la seva vicepreseidenta, Marta Vidal, va assenyalar que "aquesta és una oportunitat per donar visibilitat als vins catalans i demostras, en un mercat global, la qualitat dels nostres vins".
Tim Atkin és un enamorat de Catalunya, el seu clima i la seva gastronomia. Ho vam poder veure l'any passat durant la presentació del 'Catalunya Special Report 2024', però també ho podem veure en el seu dia a dia a Instagram i ho hem palpat durant la presentació d'aquest 2025. Enguany, no només s'ha consolidat la versió dels vins tranquils, sinó que s'ha obert camí als escumosos respectant els tres segells de qualitat que conviuen actualment al sector: Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès.
Aquestes fites són motiu de celebració perquè qui diu com són de bons els vins catalans no és algú que juga a casa. És algú que ve de fora i que a més en això del vi és un gran influent. Que aquests informes siguin una realitat dona visibilitat internacional als vins catalans i permet que el fruit de la nostra terra guanyi prestigi internacional en un moment en què les tendències indiquen una baixada de consum i la cerca de vins amb menys graduació alcohòlica o directament desalcholitzats.
Durant l'acte Tim Atkin va destacar dos aspectes rellevants. Per una banda, la diversitat de varietats existents a Catalunya com són el xarel·lo, el sumoll o la garnatxa blanca, varietats molt destacades de la zona i que fan de Catalunya una zona vitivinícola especial". I per l'altra, de forma molt positiva, també ha fixat una mirada molt positiva en el relleu generacional que ha detectat al sector que "sens dubte és un plus per la vitivinicultura catalana".
.jpg)
Copes de vi. Foto: Canva.
L'informe '2025 Catalunya Special Report' ja es pot consultar, però és important esmentar que durant l'acte també es van donar a conèixer a criteri d'en Tim Atkin i Fintan Kerr, les 12 distincions que han obtingut diferents vins, enòlegs i productors:
Millor vi blanc

Millor vi negre

Millor vi rosat

Millor vi dolç

Millor vi generós

Millor vi negre amb millor relació qualitat-preu

Millor vi blanc amb millor relació qualitat-preu

Millor enòloga

Millor enòloga jove

Millor Cooperativa

Millor Viticultora

Millor enòleg llegenda del sector

.jpg)
Tast d'escumosos a Recaredo. Foto: Núria Escalona.
I com a gran novetat, en el marc del '2025 Catalunya Sparkling Special Report' elaborat per Tom Hewson, que també està disponible per consultar, es van entregar 10 distincions focalitzades en els escumosos:
Millor elaborador d'escumós

Millor escumós Entry-Level

Millor escumós premium

Millor escumós super premium

Millor escumós Prestige and Library

Millor escumós rosat

Millor escumós Value Award

Millor cava

Millor Corpinnat

Millor Clàssic Penedès

I com s'han dut a terme aquests dos informes? Doncs són el fruit del meticulós tast de més de 1.000 vins procedents de més de 250 cellers per part dels col·labroadors de Tim Atkin a la zona, els experts Fintan Kerr i Tom Hewson.
L'informe, comissionat per l'Associació Vinícola Catalana, és vist com una oportunitat crucial per projectar internacionalment el vi català i demostrar l'alt nivell que aquest pot assolir. la seva vicepreseidenta, Marta Vidal, va assenyalar que "aquesta és una oportunitat per donar visibilitat als vins catalans i demostras, en un mercat global, la qualitat dels nostres vins".