NÚRIA ESCALONA
 

Llet de Quaresma

La llet de Quaresma, també anomenada llet de Pasqua o 'leche frita' en castellà, és una de les moltes postres típiques de Setmana Santa.

Tradicionalment la Setmana Santa és temps de recolliment i abstinència, però amb el pas del temps hem anat heredant les receptes que feien les monges en aquestes dates i totes elles són per llepar-se'n els dits. La llet de Quaresma, típica del nord d'Espanya, n'és un exemple, però també ho són els bunyols de Quaresma, les mones de Pasqua, els "pestiños" o les 'torrijas', en una llarga llista d'etcèteres. 

El tret comú entre totes aquestes postres de Setmana Santa és la cuina d'aprofitament i l'ús d'ingredients bàsics. Les pastisseries és un lloc ideal per trobar-los en aquestes dates, però la llet de Quaresma és una de les postres que s'acostuma a fer a casa i és més complicat trobar-la a les pastisseries, tot i que també la podem trobar a la carta de postres d'alguns restaurants. Precisament per la seva tradició casolana us portem la recepta.

Receptes n'hi ha moltes i amb algunes variants entre elles. Quina és la original? Ho desconec, però sí que compartiré la recepta que sempre hem fet servir a casa.

Tipus: Postres
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 240 minuts

Ingredients

Crema
500 ml.
Llet
120 gr.
Farina
100 gr.
Sucre de llustre
2
Ous
1/2 pell
Taronja
1/2 pell
Llimona
1
Canonets de Canyella
Arrebossat
per arrebossar
Farina
1
Ous
per decorar
Canyella en pols
per decorar
Sucre
per fregir
Oli d'oliva verge extra

ELABORACIÓ

LA CREMA:

1- Escalfem la llet a foc mitjà-alt en una olla gran, amb el canonet de canyella i les pells de la taronja i la llimona.

2- Agafem una mica de la llet calenta per separar-la en un bol a banda. Hi afegim la farina i el sucre de llustres tamisats, per dissoldre bé. La idea de barrejar-ho a part en una mica de llet calenta, és que no quedin grumolls. Cal barrejar bé i, si cal, utilitzar la batedora perquè no quedi cap grumoll de farina.

3- En aquest bol que tenim a banda, incorporem els 2 ous i ho batem bé fins que quedi una barreja homogènia.

4- Colem aquesta barreja amb un colador de malla fina per assegurar-nos que no queden grumolls i afegim la barreja a la llet que tenim al foc. Abans d'avocar-ho, retirem la pell de taronja, la llimona i el cannotet de canyella.

5- Ho posem tot al foc sense deixar de remoure-ho, fins que espesseixi, més o menys 5 minuts.

6- Un cop tingui una consistència semi líquida, ho aboquem en una font àmplia, baixa i resistent, perquè refredi completament. Primer ho deixem a temperatura ambient, i quan estigui gairebé freda, ho posem a la nevera durant unes hores.

7- Passades unes hores, quan veiem que ha quallat i és hora de treure-ho i passar a l'acabat final d'aquestes postres.


FREGIT I ARREBOSSAT:

8- Treiem la base de la nevera i la tallem en rectangles o quadradets petitons, a gust de cadascú. Per tallar sense trencar-lo, és recomanable escalfar el ganivet que farem servir amb aigua calenta prèviament.

9- Cada rectangle el passem primer per farina i després per ou batut per arrebossar.

10- Posem una paella gran amb una quantitat generosa d'oli d'oliva a escalfar a foc mitjà-alt. Quan l'oli estigui calent, fregim els rectangles de llet fregida primer per una banda, i després per l'altra, fins que estiguin daurats.

11- Els escorrem sobre paper de cuina i deixem que refredin lleugerament. Mentrestant, preparem un plat amb sucre i canyella en pols, en què empaparem els rectangles sense cremar-nos. És aconsellable fer-ho mentre la llet està una mica calenta, perquè el sucre i la canyella s'adhereixin millor.


CONSELLS I APUNTS: 

- I si voleu reduir les calories, podeu enfornar la llet de Quaresma al forn en comptes de fregir-les en oli. El resultat no quedarà tan sucós i saborós, però almenys s'eliminen les calories del fregit.

- És important que la pell que tallem de la taronja sigui molt fina, sense agafar la part blanca que, com ja sabeu, és la que amarga.

- Si voleu un resultat més cruixent, en comptes d'arrebossar els quadrats amb farina, ho podeu fer amb pa ratllat.


Bon profit, Gastrotalkers!