Elaboració de la base del pastís
1. Encenem el forn a 180° i el deixem que s'escalfi mentre preparem el pastís.
2. Agafem un bol i barregem el formatge fresc batut, el sucre i la ratlladura de mitja llimona. La barreja la farem amb una batedora de mà.
3. En un altre recipient separarem les clares dels rovells d'ou. Els rovells els incorporem al bol amb la barreja de formatge fresc batut i les clares les posem en un altre bol per poder-les muntar per separat.
4. A la barreja de formatge fresc batut, el sucre, la ratlladura de mitja llimona hi afegim la farina d'espelta integral. Ho tornem a barrejar bé amb la batedora de mà fins que ens quedi una mescla homogènia i ho reservem.
5. Agafem el bol on tenim les clares i les muntem fins que estiguin a punt de neu. Ho podeu fer amb una batedora de barilles elèctrica perquè aquest serà el punt clau perquè el pastís ens quedi esponjós.
6. Barregem les clares muntades amb la resta dels ingredients. Cal anar amb compte per no desfer excessivament les clares muntades. Ha de quedar una barreja homogènia, però a la vegada cal mantenir l'esponjositat de les clares. És important que en aquest punt feu servir una batedora de mà (no elèctrica).
7. Aboquem la barreja final en un motlle desmuntable (els que s'obren pel lateral) d'entre 18 i 20 cm de diàmetre.
Aquests motlles poden tenir base o no. En aquesta recepta n'hem fet servir un sense base, així que serà important que abans d'abocar el contingut al motlle us assegureu de posar una làmina de paper de forn a la safata del forn.
Foto: Pastís esponjós de formatge. Autor: Núria Escalona
8. Fornegem el pastís de formatge esponjós durant 30 minuts a 180º intentant no obrir la porta del forn durant aquest temps.
9. Passats 30 minuts el traiem del forn i el deixem refredar durant una hora.
Foto: Pastís esponjós de formatge. Autor: Núria Escalona
10. Abans de degustar el podem servir amb melmelada de maduixes, fruits vermells o l'acompanyant que més us agradi. Nosaltres l'hem acompanyat d'un coulis de nabius.
Foto: Pastís esponjós de formatge. Autor: Núria Escalona
Foto: Pastís esponjós de formatge. Autor: Núria Escalona
______
Elaboració del coulis de nabius
Fotos: Pastís esponjós de formatge. Autor: Núria Escalona
1. Posem els 100 gr. de Nabius en un cassó i els cobrim amb el sucre. Aquesta barreja la deixarem macerant durant una nit sencera (aproximadament 10 hores) al frigorífic.
2. Un cop tenim els nabius macerats al frigorífic, agafem el cassó i hi afegim l'aigua i el suc de llimona i ho portem a ebullició.
3. Un cop comenci a bullir abaixarem el foc i ho deixarem coure entre 10 i 12 minuts fins que agafi la textura desitjada. En aquest punt cal saber que els coulis requereixen menys temps de cocció que una melmelada perquè no han de ser espessos).
4. Retirem el cassó del foc i el triturem.
5. Donat que busquem una textura més aviat líquida, passarem la barreja de nabius pel colador xinès i així ens quedarà amb una textura de salsa fina.
6. Ja el podeu afegir al pastís de formatge esponjós que hem preparat, damunt d'un gelat o allà on volgueu. Aquest coulis és molt versàtil.