1. En un cassó afegim la llet i la pell de la taronja. Quan comenci a bullir ho retirem del foc i traiem la pell de la taronja.
2. A la llet temperada hi afegim el llevat de forner i el sucre. Ho remenem bé a foc molt baix.
3. En un bol posarem la farina de força i afegirem la barreja de llet, llevat i sucre. Ho barregem fins a tenir una massa homogènia i ho deixem reposar durant 20 minuts fins que comencin a aparèixer bombolles. L'amassat es pot fer en una pastera elèctrica (per exemple la Thermomix, la Kitchen Aid, una panificadora o qualsevol altre), però també es pot pastar a mà.
4. Passats els 20 minuts, la massa haurà augmentat el volum, i hi afegirem l'ou i seguirem pastant.
5. Seguidament afegirem la farina i la sal i seguirem pastant fins a obtenir una massa homogènia.
6. Hi afegirem la mantega i pastarem fins que la mantega quedi ben integrada. Un cop tots els ingredients hagin quedat integrats deixarem reposar la massa durant 40 minuts tapada amb un drap.
7. Passats 40 minuts la massa haurà doblat el volum, però l'haurem de tornar a amassar lleugerament per treure l'aira que hagi agafat.
8. Preparem un paper vegetal per treballar la massa al damunt. Al paper hi tirarem una mica de farina i volcarem la massa.
9. Estirem la massa amb un corró assegurant-nos que tingui un gruix d'1 cm.
10. És moment de donar forma de doughnuts a la massa. Per fer-ho podem fer servir un motlle específic per formar els doughnuts, però si no en tenim, es pot fer fàcilment amb un got i un tap. El got el farem servir per fer el cercle gran i el tap per fer el forat del centre.
11. Els doughnuts ja formats els posarem en una safata, damunt de paper vegetal, amb suficient separació entre ells perquè puguin agafar volum sense tocar-se uns amb els altres.
12. Repetirem el mateix procés amb la massa sobrant fins a esgotar-la. L'últim el podem fer rodó i fent nosaltres mateixos el forat o no fer-li forat i que ens quedi com una berlina (el doughnut sense forat). La qüestió és no tirar massa a les escombraries i aprofitar-ho tot.
13. Un cop tenim tots els dougnuts formats els taparem amb un drap i els deixarem reposar durant 30 minuts fins que doblin el seu volum. Si no estem en temporada estival, els podem deixar reposar al forn a una temperatura de 37º.
14. Quan els doughnuts hagin doblat el seu volum és el moment de fregir-los. Per no deformar-los és aconsellable tallar el paper vegetal per tal que sigui més fàcils introduir-los a l'oli. L'oli ha d'estar ben calent i ens hem d'assegurar que queden durats per ambdós costats. Un cop daurats els posarem en un plat amb paper absorbent perquè deixin anar l'oli sobrant.
Quan els doughnuts estiguin freds serà el moment de decorar-los. Els podem decorar a gust de consumidor, però en aquesta recepta de Gastrotalkers us proposem glacejar-los.
15. Per fer el glacejat barrejarem el sucre de llustre, les cullerades de llet i les culleradetes d'extracte de vainilla fins a obtenir una barreja homogènia.
16. Banyem cada doughnut dins la barreja assegurant-nos que queden recoberts per totes bandes. Un cop banyats els posarem en una reixeta, on és aconsellable posar un paper vegetal a sota per no embrutar massa, perquè deixin anar l'excés de glacejat.
17. Quan el glacejat estigui ben sec i veiem que s'ha fet una lleugera crosta de sucre, serà el moment perfecte per fer una de les queixalades més esperades de tot el procés.
Foto: Núria Escalona
Foto: Núria Escalona
Bon profit!
Consells:
- Pell de taronja: és important no agafar tota la part blanca perquè és on es concentra l'amargor.