NANI NOLLA
 

Quètxup casolà

El quètxup és una de les salses més populars i conegudes, no li cal preentació.
Estem acostumats a comprar-lo preparada, però també el podem fer a casa. L'heu fet mai? En aquesta recepta el preparem pas a pas i estem segurs que us en llepareu els dits.

Abans de començar, a banda dels ingredients, heu de tenir preparats pots esteril·litzats per poder posar la salsa un cop estigui feta. També heu de saber que en aquesta recepta es fa ús de la Thermomix, però també es pot fer en una batedora.
Tipus: Salses
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 120 minuts

Ingredients

1/2 kg (pelats i sense llavors)
Tomàquet madur
350 gr
Ceba dolça
4
Escalunyes
1 gra
All
1 cm
Gingebre
60 ml
Vinagre balsàmic de garnatxa
50 gr
Sucre de canya ecològica 'panela'
150 gr
Sucre morè integral de canya
2 culleradetes generoses
Mostassa amb mel
6 cullerades
Oli d'oliva verge extra
1 cullerada
Orenga
1 culleradeta
Cúrcuma bio en pols
1 culleradeta
Curri
1 culleradeta
Tabasco
Sal
Pebre negre

ELABORACIÓ


Primer de tot, abans de començar a cuinar, prepararem els ingredients de la següent manera:

- Pelem els tomàquets madurs, els treiem les llavors i ho reservem.

- Pelem les cebes i les tallem ben fines, a la bruanesa.

- Pelem les escalunyes i les tallem igual que les cebes, a la bruanesa.

- Treiem el brot de l'all i l'esmicolem.

- Ratllem 1 cm de gingebre (jo sempre en tinc al congelador).



Foto: Nani Nolla

Un cop tenim tots els ingredients preparats, és hora de posar-nos a cuinar el quètxup:

- En una paella amb oli d'oliva hi posem la ceba, les escalunyes i el gingebre. Ho deixarem coure uns 10 minuts a foc mitjà.

-Seguidament hi afegim el tomàquet, l'orenga i l'all. Ho deixem coure durant mitja hora a foc amorós i amb la tapa posada només per la meitat

- Un cop cuit ho posem al got de la Thermomix (o en una batedora) i ho triturem uns 30 segons a velocitat 7.

- Ho passem per un colador de xarxa metàl·lica i amb l'ajuda de la mà de morter -perquè quedi ben fi- ho posem en una paella: hi afegim els sucres, el vinagre balsàmic de garnatxa, el curri, la cúrcuma, el Tabasco i la mostassa amb mel. Salpebrem. Deixem coure una hora (aproximadament) o fins que veieu que té la textura de quètxup. El meu ha quedat espès, si el voleu més clar deixeu-lo coure menys temps.

- Ho aboquem en pots de vidre esteril·litzats, tanquem hermèticament i els girem de cap per avall fins que es refredin.

Amb les quanties que us he donat m'ha sortit un pot de 250 ml i la meitat d'un altre. Desaré el sencer i l'altre el tindré al frigorífic unes tres setmanes com a molt (no crec que duri tant).




Foto: Nani Nolla

Bo, bo i molt bo, de gust agredolç. Jo l'he servit avui amb una hamburguesa de conill i allioli.