NÚRIA ESCALONA
 

Brioix Buchty

Esponjós i amb un punt de dolçor. Així és el brioix que us proposem preparar.
Es tracta del brioix Buchty i és originari de la regió de la Bohèmia (República Txeca), tot i que també és freqüent trobar-lo a Baviera com a Rohrnudeln o a Hongria com a Bukta.

Abans de fer la recepta, és important saber que es pot elaborar a mà (tal com ho farem aquí) o amb l'ajuda d'algun electrodomèstic o robot de cuina que permeti amassar.
De la mateixa manera, alguns dels ingredients que hem utilitzat també es poden canviar en preferència d'algun altre de semblant o equivalent. Per exemple: la farina d'espelta per farina, el sucre panela (integral de canya) per sucre blanc, la llet desnatada per llet sencera o semi, etc.
El nostre consell és que ho adapteu amb ingredients que utilitzeu habitualment.
Assegureu-vos de tenir a mà un bol, un motlle, film transparent i un pinzell.

Com tots els brioixos, el Buchty agradarà tant als més petits com als més grans, així que... som-hi?


Foto: Núria Escalona
Tipus: Dolços
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 300 minuts

Ingredients

Brioix
1
Ous
250 gr.
Farina d'espelta integral
100 gr.
Nata (30% MG)
50 ml.
Llet desnatada
40 gr.
Sucre de canya ecològica 'panela'
1 sobre
Llevat de forner
1 polsim
Sal
Daurat
1
Rovell d'ou
2 cullerades
Llet desnatada
Al gust
Avellanes caramelitzades
Al gust
Sucre de llustre

ELABORACIÓ

1. En un bol afegim la farina, el sucre, la sal, l'ou, la nata, la llet i la llevadura.

2. Amassem tots els ingredients fins a obtenir-ne una massa homogènia. Nosaltres ho hem fet a mà, però recordeu que podeu amassar-ho amb l'ajuda d'algun electrodomèstic o robot de cuina. En aquest supòsit, heu d'amassar durant 5 minuts a una velocitat baixa.

3. Tornem a amassar la massa amb certa celeritat durant 10-15 minuts perquè agafi aire. Si ho feu amb l'ajuda d'algun electrodomèstic, heu de fer-ho a una velocitat més elevada que en l'amassat anterior.

4. Amb la massa obtinguda, feu-ne una bola i deixeu-la reposar durant 1 hora fins que, aproximadament, dupliqui el seu volum.

5. Amasseu a mà per treure l'aire que hagi agafat durant el primer repòs i deixeu-ho reposar a la nevera durant 1 hora dins un bol cobert amb film transparent.

6. Un cop retirat de la nevera, feu-ne boles d'aproximadament 30gr. Agafeu el motlle on coureu el brioix i engreixeu-lo amb oli d'oliva o mantega per afegir les boles, tot deixant un petit espai entre elles per tal que puguin duplicar còmodament el seu volum. 

7. Ho deixarem reposar en un lloc càlid (el exemple dins el forn apagat) durant 2 hores.

8. Finalitzades les 2 hores i amb les boles ja fermentades, és el moment de preparar el daurat del brioix Buchty. Barregem el rovell d'ou amb la llet i pintem les boles delicadament pel damunt, amb l'ajuda del pinzell.

9. Un cop pintades, afegiu bocins d'avellanes caramelitzades per donar un toc crocant. Nosaltres hem utilitzat les de la casa Vahiné, però també podeu fer servir sucre perlat o altres fruits secs caramelitzats.

10. Fornegeu-ho durant 20 minuts a 160ºC.

11. Ho retirem del forn i ho deixem reposar per a poder-ho treure del motlle. 

12. Desmotllem el broix Buchty, el col·loquem damunt una reixeta i tamisem sucre de llustre amb un colador. Si al punt 9 heu utilitzat sucre perlat, no cal que poseu sucre de llustre. 


Foto: Núria Escalona


Foto: Núria Escalona

Bon profit, gastrotalkers!