Teniu convidats a casa i voleu fer un aperitiu? Simplement voleu compartir un plat amb la resta de comensals? Doncs el guacamole és una proposta ideal per ser compartida, tot i que també pot ser degustat en platets individuals.
El nom de guacamole ve de “náhuatl Ahuacamolli”, la unió de les paraules: “ahuacatl” (alvocat) i “molli” (mole o salsa). En els seus orígens el guacamole s'elaborava amb alvocat ‘matxacat’, aigua, suc de llimona, tomàquet i xili, encara que, posteriorment, en la seva evolució, s'han afegit diferents ingredients com la ceba, el coriandre o l'all. Però el ‘matxacat’ també és una de les característiques més destacades que també s’ha anat perdent.
És una preparació que s’ha internacionalitzat i que podem trobar en molts restaurants, però també als supermercats. Des de Gastrotalkers us animem a fer-lo a casa perquè més enllà de gaudir d’un guacamole acabat de fer, descobrireu que és una recepta fàcil i senzilla. A més, a Catalunya no tindrem dificultats per trobar alvocats ja que Màlaga, Granada o Gran Canària són zones properes al nostre territori on hi ha una elevada producció.
A Mèxic el guacamole s'utilitza per acompanyar diferents tipus de carns, ‘tacos’ o tortitas, mentre que en altres països com Veneçuela, també s'utilitza per combinar amb els rostits. En aquesta recepta nosaltres farem el preparat i el com menjar-lo serà decisió vostra. Nosaltres tenim clar que els acompanyarem dels clàssics triangles de tortilla mexicana!
Som-hi?
1. Tallem mig tomàquet a daus petits, aproximadament d'1 cm, i el reservem.
2. Tallem mitja ceba morada a daus petits, d'una mida aproximadament igual que el tomàquet. També ho reservem.
3. Tallem els dos alvocats en meitats per separar-los de l'os. Buidem la polpa de les meitats amb una cullera i els posem en un bol (o en un morter).
4. ‘Matxaquem’ l'alvocat fins a deixar-lo en trossos no massa petits amb l’ajuda d’una mà de morter o una cullera i afegim el suc de mitja llima per damunt. També els posarem sal al gust (cal anar-ho tastant) i ho barrejarem.
5. A la barreja d'alvocat que tenim al morter hi afegim els daus de tomàquet i els daus de ceba que teníem reservats. També afegim la culleradeta d'oli d'oliva que ens ajudarà a amalgamar els ingredients. Però en aquest punt, si no voleu posar oli d’oliva, podeu substituir l’oli d’oliva per oli d’alvocat.
6. Amb la barreja ja preparada, afegim un polsim de coriandre per damunt i ho tornem a barrejar. En aquest mateix punt, podeu afegir unes gotes de tabasco.
7. Tasteu com ha quedat el guacamole i, al gust, podeu afegir-hi més llima i/o coriandre (i algunes gotes més de tabasco si us heu animat amb el toc picant).
Ja tenim el nostre guacamole preparat!
Bon profit, Gastrotalkers!