MOMECUINA
 

Panellets de pinyons

A Gastrotalkers no podien faltar els panellets, uns dels dolços més tradicionals del receptari català. Actualment els podem trobar a pastisseries artesanes amb un ampli ventall de gustos, però també els podem trobar envasats en grans superfícies. Des de Gastrotalkers recomanem comprar-los als vostres pastissers i forns de confiança per assegurar-nos que són de bona qualitat i no estan farcits de conservants, però el que sempre recomanem és que, com a mínim un cop a la vida, feu els panellets a casa. És una recepta que ens pot fer passar un bonic moment en família i és molt satisfactori poder tastar aquestes delícies que hauran sortit de les nostres mans.

En aquesta recepta apostem pels panellets de pinyons, els tradicionals, els que continuen sent els grans triomfadors de la castanyada i els que acostumen a agradar més, però si amb els de pinyons no en teniu prou, aquí teniu la recepta de panellets variats.

Una de les grans polèmiques dels panellets no són els seus sabors, la polèmica recau en l’ús o no de patata bullida dins la massa. Els panellets tradicionals no porten fècula, aquest és un mètode que es va introduir més tard per allargar la massa base i abaratir-ne els costos. O, segons com es miri, per vendre patata a preu d’ametlla. Tot i això, també cal apuntar que actualment hi ha qui hi posa moniato per reduir la gran quantitat de sucre que porta la massa base dels panellets. Aquí els farem tradicionals: ametlla marcona, sucre i aigua.
L’ametlla és la base dels panellets, així que treballem amb una ametlla de qualitat i per això recomanem que feu servir ametlla marcona. Igual amb els pinyons: el pinyó nacional -que és més allargadet- és més car que el d’origen asiàtic - que té una forma més arrodonida i triangular-, però el gust i el resultat no és el mateix, així que en aquesta recepta és important que feu servir matèria prima de qualitat.

Esteu preparats per embrutar-vos les mans?

Tipus: Dolços
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 540 minuts

Ingredients

Base
250 gr.
Ametlla marcona molta
200 gr.
Sucre
40 ml.
Aigua
200 gr.
Pinyons
1
Ous

ELABORACIÓ

1. En un bol gran barregem l’ametlla marcona molta, el sucre i l’aigua. Ho pastem fins que ens quedi una massa homogènia i ben lligada que deixarem reposar durant almenys 8h, preferentment d’un dia per l’altre, tapada amb un drap a temperatura ambient. No s’ha de posar dins el frigorífic.

2. Passat el temps de repòs de la massa i ja disposats a donar forma i sabor als panellets, primer hem de preparar els ingredients. Agafem l'ou, separem la clara del rovell i batem les dues parts per separat. La clara la farem servir per enganxar els pinyons i el rovell per pintar els panellets abans d’entrar al forn.

3. En aquesta recepta només fem panellets de pinyons, així que és el moment de començar a fer boletes petites amb la massa (aproximadament entre 3 i 4 cm. de diàmetre). En cas de fer-ne d’altres sabors la massa s’hauria de dividir (ho expliquem a la recepta dels panellets variats).

4. Banyem les boletes amb la clara d'ou i seguidament, les arrebossem amb els pinyons. La clara d'ou ajudarà a què els pinyons s'enganxin millor a la massa. És important ajudar-se de les dues mans per assegurar-nos que ens quedi un panellet rodonet amb un arrebossat de pinyons uniforme.

5. Posem els panellets de pinyons en una safata del forn i els pintem amb el rovell d’ou perquè puguin sortir-ne brillants i torradets.

6. Els enfornem a 250ºC durant 3 o 4 minuts fins que quedin daurats, només amb la part superior del forn perquè l’interior quedi tendre. Si enforneu amb la part superior i inferior del forn enceses, correu el risc que els panellets us quedin extremadament durs.

7. Ja tenim els panellets de pinyons llestos!


Bon profit i bona castanyada, Gastrotalkers!