Els macarons tenen dues coccions abans del format: la ganache i la massa dels macarons. Donat que la ganache necessita repòs al frigorífic, en aquesta recepta començarem preparant la ganache de maduixes, seguirem amb la massa dels macarons -les tapes- i acabarem amb el format.
Passos per elaborar la ganache de maduixa:
1. Tallem la xocolata blanca en trossets molt petits i els posem en un bol de vidre. Ho reservem.
2. Netegem les maduixes i tallem la part posterior. Si són molt grans, a més de treure les fulles també les podem tallar per la meitat.
3. Un cop tallades les posem en un cassó amb els 30 gr. de sucre. El foc ha d’estar encès a una temperatura mitjana-alta.
4. Aixafem les maduixes amb una espàtula petita, mentre el foc segueix encès.
5. Triturem i reduïm el coulis, la barreja que estem fent, amb una batedora de mà elèctrica perquè ens quedi una barreja ben fina.
6. Quan s’hagi escalfat i reduït suficient, la colarem damunt la xocolata blanca amb l’ajuda d’una espàtula. És important no abocar-ho sense colar perquè així traurem les llavors de les maduixes.
7. La xocolata s’anirà desfent amb la calor del coulis de maduixa, però després haurem de remenar-lo perquè quedi ben integrat. Si la xocolata no s’ha desfet prou, aleshores podem escalfar-la una mica més per acabar de desfer-la i integrar-la bé. Això ho podem fer al bany maria.
8. Aboquem la totalitat de la barreja en un recipient que taparem amb film transparent i posarem 3 hores, com a mínim, al frigorífic.
Aquesta ganache de maduixa triga una mica a adquirir consistència, però el resultat final és molt agradable.
Seguidament, mentre la ganache de maduixa està al frigorífic, prepararem la massa dels macarons.
Passos per elaborar la massa dels macarons:
1. Preescalfem el forn a 170º.
2. Afegim l’ametlla mòlta i el sucre de llustre a la picadora i ho piquem durant 30 segons. L’objectiu és aconseguir una preparació homogènia que es diu ‘tant per tant’.
3. Passem la barreja obtinguda per un tamís molt fi i la reservem. Es pot fer servir sense tamisar, però aleshores la massa dels macarons és possible que ens quedi amb més grumolls.
4. En una cassola fonda i amb l’ajuda d’una espàtula, barregem els 5 cl. d’aigua i els 200 gr. de sucre. Un cop barrejat ho escalfem a foc mitjà per obtenir un almívar.
5. Posem el termòmetre a l’almívar per controlar la temperatura. Per fer la merenga italiana hem d’estar pendents que arribi a una temperatura de 118-119º.
6. Mentre l’almívar agafa temperatura, posem 75 gr de clara d’ou en un recipient i la preparem per batre amb una batedora de braç elèctrica. Nosaltres ho hem fet així, però també es pot fer amb la batedora de la Kitchen Aid o similar.
7. Començarem a fer girar la batedora quan l’almívar que tenim al foc arriba als 114º.
8. Quan l’almívar arribi a una temperatura de 118-119º la retirarem del foc, reduirem la velocitat de la batedora i anirem afegint a poc a poc l’almívar a les clares sense deixar de batre en cap moment.
9. Quan hàgim afegit la totalitat de l’almívar agumentarem la velocitat de la batedora al màxim per tal de refredar la merenga.
10. Seguidament afegim el colorant alimentari de color vermell. La quantitat variarà en funció del color rosat que vulguem obtenir.
11. Pararem quan la merenga tingui una textura suau, brillant i consistent. Per saber quan és el moment, quan aixequem la batedora ha de quedar-nos una espècie de punta que no cau.
12. Agafem el bol amb la barreja d’ametlla i sucre de llustre, la massa del tant per tant, i hi afegim 75 gr de clares d’ou. Ho barregem amb l’ajuda d’una espàtula per arribar a obtenir una especie de pasta espessa d’ametlla.
13. A la pasta d’ametlla, sucre de llustre i clara d’ou i afegim una cullerada de merenga i la incorporem. Primer ho fem amb una petita quantitat per alleugerir la massa i posteriorment hi anem afegint tota la merenga. Cal barrejar-ho bé fins a obtenir una massa homogènia i semilíquida.
14. Omplim una mànega pastissera amb aquest preparat i formem les rodonetes a la safata del forn. Nosaltres hem fet servir un motlle de macarons, però es pot fer damunt d’un paper de fornejar amb les rodones dibuixades prèviament per tal que ens quedin totes iguals. Es pot fer, per exemple, amb l’ajuda d’un tap d’ampolla.
15. Fornegem entre 10 i 12 minuts, però havent girat amb molt de compte la safata a la meitat de la cocció. Això ho repetirem amb tantes fornades com ens surtin amb la quantitat de massa que hem preparat.
16. Un cop fets els donem la volta, enfonsem una mica la part interior i els deixem refredar.
A partir d’aquí, amb la ganache de maduixa preparada (ha d’haver estat un mínim de 3 hores al frigorífic) i els macarons fornejats, haurà arribat el moment de muntar-los.