NÚRIA ESCALONA
 

Panets de carbassa

Alguna vegada has fet pa de carbassa? La recepta d’avui és un plaer tant pel gust com per la vista.

La carbassa és una fantàstica fruita de tardor -encara que moltes vegades la categoritzem de verdura- que ofereix gran versatilitat a la cuina. Podem preparar cremes, sopes, pures, pastissos, confitures, guarnicions… i la podem cuinar al forn, bullida, saltejada, gratinada… Però en qualsevol dels casos, si volem preservar tots els seus nutrients és important no sobrepassar-ne els 20 minuts de cocció. 

En aquesta recepta, a Gastrotalkers et proposem fer panets de carbassa que tindran forma de... carbassa. Un format que pot ser molt vistós per a taules de tardor, però també per menjar en qualsevol tipus d’àpat, fins i tot per a un berenar o esmorzar. Ideal per celebrar tant la castanyada com el halloween.

Per elaborar aquests panets de carbassa, a més de carbassa, també utilizarem dos tipus de farina: espelta integral i farina de força. També cal saber que la massa porta un xic de sucre, tot i que el resultat no serà el d’un pa dolç, i que un dels estris més importants per donar forma als panets és el fil de cuina

Més enllà d’això, quan volem donar una forma concreta a un pa, els altres ingredients imprescindibles són el temps i la paciència.

Ens hi posem?

Tipus: Cuina Saludable
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 200 minuts

Ingredients

Base
600 ml.
Aigua
400 gr.
Carbassa
250 gr.
Farina d'espelta
3,5 gr.
Llevat de forner
15 gr.
Sucre
300 gr.
Farina de força
50 ml.
Llet
50 gr.
Mantega
2 cullerades
Oli d'oliva verge extra
3 o 4
Nous

ELABORACIÓ

1. Courem la carbassa al vapor. Posem 500 ml. d’aigua en una olla i seguidament, en un recipient perforat que anirà al damunt, afegirem la carbassa trossejada en porcions d’entre 2 i 3 cm. Ho taparem i ho deixarem coure entre 20 i 25 minuts.
 
2. Preparem una primera barreja per a començar a elaborar la massa. En un recipient afegim 100 gr. de farina d’espelta, 100 ml. d’aigua, el llevat de forner i el sucre. Ho barregem fins a obtenir una mescla homogenia. Seguidament cobrim el recipient amb film transparent i ho deixem reposar durant uns 30 minuts, temps suficient perquè vagi fermentant.

3. Triturem la carbassa que hem cuit al vapor, assegurant-nos que queda ben fineta sense arribar a ser puré.
 
4. Aboquem la carbassa en una amassadora elèctrica, tot i que també es podria fer l’amassat a mà. També hi posem 150 gr. de farina d’espelta, 300 gr. de farina de força, la llet, la mantega -que ha d’estar a temperatura ambient-, la sal, i la massa que hem tingut fermentant durant 30 minuts. Ho amassem aproximadament entre 2 i 3 minuts si es fa en una amassadora elèctrica o, en cas de fer-ho a mà, fins que tots els ingredients quedin ben integrats.

5. En una superficie plana i espolvorejada amb farina, aboquem la massa obtinguda. L’amassarem a mà i hi anirem incorporant farina fins que no se’ns quedi enganxada a les mans. S’ha de fer així perquè en una massa, més enllà dels ingredients, també hi intervenen altres factors i aquest és un indicatiu d’estar-la treballant correctament. L’objectiu és poder dominar el conjunt de la massa.

6. Amb la massa dominada, fem boles d’aproximadament 130 gr. i les reservem en una safata folrada amb paper de fornejar. Les deixarem reposar durant 30 minuts.


7. Mentre les boles fermenten, preescalfem el forn a 200ºC i tallem 4 cordills de 40 cm. per cada bola de pa. El cordill ha de ser cordill de cuina àpte per posar al forn i és el que ens permetrà donar la forma de carbassa al pa. Quan els tinguem tallats, els reservem.

8. Quan el forn hagi agafat la temperatura de 200ºC i les boles de massa hagin fermentat durant 30 minuts, les pintem amb l’oli d’oliva verge extra i les enfornem durant 5 minuts.

9. Passats els 5 minuts de forn és moment d’utilitzar el cordill que tenim reservat. Hi ha dues maneres de fer-ho: 

a) Lligant tots els cordills en un eix central, col·locar el pa al centre i fer un nus al capdamunt.
b) Lligar els cordills un per un. Primer un per la meitat. El següent per l’altre meitat. I així successivament fins a tenir una divisió en vuit octaus (com les divisions d’una pizza).

Tant si es fa servir l’opció a) o l’opció b), és important que el fil no talli la massa ni la pressioni en excés. A Gastrotalkers ens ha donat millors resultats fer servir l’opció b.

10. Un cop tenim els panets enfilats, aleshores els acabem de coure durant 15 minuts a 200ºC.

11. Els treiem del forn i quan encara estan calents els deixem refredar en una reixeta.

12. Quan estiguin freds els desfilem tallant els fils i els coronem amb un quart de nou. La nou representaria el tronc central de la carbassa.

Un cop coronats és moment de parar taula i gaudir-ne.

Bon profit, Gastrotalkers!



Consells:

- Es pot substituir el llevat de forner per llevadura fresca. Si es fa servir llevadura fresca la quantitat a emprar és de 10 grams.

- Es poden substituir les nous per trossos de branca de canyella o per pipes de carbassa.