XÈNIA PALAU
 

Coca de poma (Coc de maçana)

Hola Gastrotalkers! Sóc la Xènia Palau (@xeniaskitchen) i avui us porto una recepta deliciosa: un coc de maçana!

El coc de maçana és típic de les terres de l’Ebre i de la zona de Castelló. Se sol fer amb una varietat de poma molt petita i àcida, però és molt difícil de trobar a certs llocs de Catalunya.

L’altre dia a la fruiteria em van recomanar unes pomes fuji de l’Empordà que tenien un aspecte increïble i que resulten ser molt dolces. Vaig pensar que quedarien molt bé en una coca i se’m va acudir adaptar la recepta del coc de maçana canviant el tipus de poma i afegint a la massa una compota de poma per aportar-li més humitat.

M'acompanyeu a fer-la?

Tipus: Dolços
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 45 minuts

Ingredients

Compota de poma
1 gran o 2 mitjanes/petites
Poma Golden
1 raig
Conyac
Massa
90 ml.
Oli de gira-sol
90 ml.
Llet
90 gr.
Sucre
150 gr.
Compota de poma
300 gr.
Farina
1 sobre
impulsor (tipus Royal)
Topping
1 gran o 2 mitjanes/petites
Poma Golden
Sucre
Canyella en pols

ELABORACIÓ


Elaboració de la compota de poma:
 
1. Coem una poma gran al microones a màxima potència durant 5 minuts.
2. En treiem la polpa i la passem per la batedora elèctrica (túrmix) amb un raig de conyac.


Elaboració de la massa: 

1. Posem l'oli, la llet i el sucre en un bol i els batem fins que quedin lligats. 
2. Afegim, de mica en mica, la compota de poma que hem preparat sense deixar de batre. Ens ha de quedar com una salsa lligada que ens pot recordar a una maionesa una mica líquida.
3. Hi afegim una mica de farina, no tota, i ho tornem a lligar bé. 
4. Llavors afegim l’impulsor a la resta de la farina, i anem tamisant la farina dins el bol mentre ho anem remenant fins a tenir tota la farina incorporada i la massa lligada.


Muntatge de la coca i enfornat:

1. Pre-escalfem el forn a 180Cº.
2. Tallem les pomes a trossos prou grans.
3. Posem en una safata apta pel forn paper sulfurat o una làmina de silicona apta pel forn.
4. Veurem que la massa és força enganxosa. Utilitzarem una llengua o una espàtula per escampar-la per la safata. Ens pot ajudar a untar l’estri, o fins i tot les mans si és necessari, amb una mica d’oli de gira-sol perquè la massa no s’enganxi tant a l’escampar-la. 
5. Un cop escampada la massa a la safata, amb un gruix aproximat d’un centímetre, hi posem els trossos de poma al damunt. 
6. Escampem una mica de sucre i canyella pel damunt (al gust).
7. Fornegem la coca uns 20-25 minuts amb escalfor a dalt i a baix.

Bon profit, Gastrotalkers!