MOMECUINA
 

Pa de Sant Jordi

El pa de Sant Jordi va ser creat l'any 1988 pel flequer Eduard Crespo de la Fleca Balmes. L'encàrrec li va fer el Gremi de Flequers de Barcelona perquè volien un pa per celebrar la Diada de Sant Jordi. El primer any no es va comercialitzar perquè el resultat no va ser l'esperat ja que segons Crespo, el més complicat va ser que els colors de la senyera quedessin ben definits. Un any després el pa va resultar ser un èxit i els colors de la senyera es van aconseguir fent tres masses molt específiques: una massa de sobrassada per al color vermell, una massa de formatge per al color groc i una massa de nous per embolcallar la senyera.

El pa de Sant Jordi ha estat un èxit i, actualment, més enllà del dia de Sant Jordi també s'acostuma a menjar l'11 de setembre amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

La recepta original elaborada per l'Eduard Crespo no porta cap mena de colorant artificial, tot s'aconsegueix amb el color dels ingredients base. A Gastrotalkers proposem l'elaboració del pa segons la recepta original.



Ens hi posem?
Tipus: Catalana
Quantitat: 4 persones
Temps de preparació: 250 minuts

Ingredients

Massa de sobrassada
250 gr.
Farina de força
100 gr.
Sobrassada de Mallorca
5 gr.
Massa mare
un polssim
Sal
150 gr.
Aigua
10 gr.
Llevat de forner
Massa de formatge
250 gr.
Farina de força
100 gr. ratllat al moment
Formatge Emmental
5 gr.
Massa mare
10 gr.
Llevat de forner
una culleradeta
Sal
150 gr.
Aigua
Massa de nous
250 gr.
Farina de força
80 gr. tallades amb ganivet a trossos regulars
Nous
10 gr.
Mantega
5 gr.
Massa mare
1 culleradeta
Sal
150 gr.
Aigua

ELABORACIÓ

L'elaboració del pa de Sant Jordi requereix treballar en dues fases: la preparació de la massa en la qual treballarem 3 masses de pa diferents -una de formatge, una de sobrassada i una de nous- i el muntatge del pa abans de fornejar.

Preparació de les tres masses:

Amb cada una de les masses - formatge, sobrassada i nous- seguirem els següents passos:

1. Farem 3 pastades i farem servir un bol per cadascuna de les masses. Totes s'han de pastar igual, ho podeu fer a mà o a màquina, però en cas de fer-ho a màquina s'han de seguir les instruccions de pastar massa de la vostra màquina).

2. En cada bol posarem cada bol els ingredients en la següent correlació i ho amalgamarem. Recordeu que el procediment s'ha de fer per a les tres masses.

- Per a la massa de sobrassada: farina de força, sobrassada, massa mare, llevat de forner, sal i aigua.

Per a la massa de formatge: farina de força, formatge, massa mare, llevat de forner, sal i aigua.

Per a la massa de nous: farina de força, nous, mantega, massa mare, sal i aigua.


3. Quan cada massa hagi agafat cos, les treballarem d'una en una damunt de la taula perquè agafin consistència. Quan veiem que està ben pastada, la volegem i la deixem tapada amb un drap. Això ho farem de la mateixa manera per a les tres masses. 

4. Un cop fetes les 3 pastades, deixarem reposar les tres masses al voltant d'1 hora i mitja tapades amb un drap perquè que no ens facin crosta.

5. Un cop hagi passat el temps de repòs, procedirem al muntatge del pa de Sant Jordi. Amb l'ajuda del corró, haurem d'estirar tant la massa de formatge com la de sobrassada tot format un rectangle, d'aproximadament un dit i mig de gruix i un pam d'amplada. La llargada de les masses un cop passades pel corró determinarà quants pans podrem fer. Cal tenir en compte que el rectangle de la massa de formatge haurà de ser una mica més llarg que el rectangle de sobrassada perquè n'haurem de fer 5 talls (les 5 barres grogues de la senyera), en canvi de la de sobrassada n'haurem de fer 4 talls (les 4 barres vermelles de la senyera). 





Muntatge del pa de Sant Jordi

1. Agafem el rectangle de formatge i l'humitegem amb una mica d'aigua amb l'ajuda d'un pinzell.

2. Damunt del rectangle de formatge, coincidint amb un dels extrems, hi posem la massa de sobrassada. Recordeu que la massa de sobrassada ha de ser més petita que la massa de formatge perquè de la massa de formatge en necessitarem 5 talls. 

3. Tallem les dues masses sobreposades en 4 parts més o menys iguals. L'últim tall ha de ser únicament de formatge perquè serà la cinquena barra groga de la senyera.

4. Agafem les quatre parts i les apilem passant un pinzell amb aigua entre elles. Les hem d'apilar de manera que ens quedin les 4 barres: groc i vermell, groc i vermell, groc i vermell, groc i vermell i, en últim terme, el rectangle que només és groc. Ho reservem.

5. Agafem la massa de nous i també l'estirem amb el corró, aquesta massa la fem més ampla que les dues anteriors. Un cop estirada, posem el bloc de massa de la senyera al centre i l'embolcallem amb la massa de nous com si fos una manta, deixant al descobert els extrems de la massa de la senyera. Per saber que ho estem fent bé ens hem d'assegurar estar veient la senyera pels laterals en tot moment.

6. Ho deixem reposar durant 20 minuts.

7. Amb la massa reposada, ha arribat el moment de tallar-la i obtenir el nostre pa de Sant Jordi. Hem de fer-ne talls d'un parell de dits d'amplada, com si fossin entrecots. Això és un consell que hem posat en pràctica i prové del creador del pa de Sant Jordi, l'Eduard Crespo.

8. Deixem fermentar els pans fins que doblin el seu volum.

9. Els posem al forn durant aproximadament 20 minuts a 210° acompanyat d'una mica de vapor. Per fer el vapor podeu posar una cassoleta amb aigua a la base del forn.

10. Passats els 20 minuts ja tenim el pa de Sant Jordi fet!

​Feliç diada, Gastrotalkers!